Sacha Baron Cohen (Borat) leverer plat og smagløs, men også sindssygt underholdende agentfilm

Hvis du godt kunne tænke dig at se to kiksede brødre, der sidder hjælpeløst fast i den ’forkerte ende’ af en elefant, og desuden være vidne til en endeløs række af filmvittigheder, der får ’Klovn Forever’ til at virke direkte smagfuld, ja, så er Sacha Baron Cohens nye komedie ’Grimsby’ lige noget for dig.

Før har den nådesløse britiske komiker gjort tykt nar ad forstadsrappere (i ’Ali G’), overvægtige amerikanske rednecks (i ’Brüno’), og samtlige indbyggere i landet Kasakhstan (i ’Borat’). Og nu er turen kommet til den britiske arbejderklasse, der ligesom alle de andre bliver kørt godt og grundigt igennem Cohens nådesløse hakkemaskine.

Ren fiktion

I modsætning til sine tidligere hit, der udforskede grænselandet imellem dokumentarfilm og fremprovokeret fiktion, er ’Grimsby’ 100 procent opdigtet.

Her møder vi de to britiske brødre Nobby og Sebastian, der i de seneste 28 år har levet i to vidt forskellige verdener.

Engang var de uadskillelige og som to dråber vand på børnehjemmet. Men efter Sebastian blev adopteret af overklasseforældre, og Nobby flyttede ind hos arbejderklassen i den nordengelske fiskerby Grimsby, har brødrene udviklet sig i to vidt forskellige retninger.

I dag er Nobby således dyb arbejderklasse og fanatisk fodboldfan med Liam Gallagher-hår, topmave og ikke færre end ni børn (med navne som ’Skeletor’ og ’Django Unchained’). Og Sebastian er muskuløs og drønsmart MI6-agent med en international lejemorder-hverdag, der får James Bond til at ligne en agent 00-dut.

Genforenet

Ad omveje finder den dybt naive, men også dybt loyale bror Nobby ud af, at Sebastian snart er i byen. Hvad Nobby ikke ved, er, at Sebastian er på en tophemmelig agent-mission, der kræver koncentration og ét ultra-præcist skud fra hans automatvåben.

Dét får klodsede Nobby selvfølgelig ødelagt. Sebastian misser skuddet. MI6 tror nu, at deres bedste mand er gået over til fjenden. Og i desperation søger Sebastian tilflugt på det Grimsby-værelse med både Freddie Mercury- og George Michael-plakater, som Nobby har holdt klar i årevis.

Ved ilddåb lærer de to brødre nu hinanden og deres dybt forskellige verdener at kende.

Plat, men godt

Sebastian introduceres til Nobbys gavmildt kurvede kone, Dawn (forrygende spillet af Rebel Wilson). Og på agentfronten arbejder de to ulige brødre nu sammen for at fælde verdens værste terrorist, Rhonda George, spillet af ingen ringere end Penelope Cruz.

Selvfølgelig er vittighederne platte og ikke så lidt ulækre. Men i al sin idioti er plottet faktisk både gennemtænkt og gennemarbejdet.

Som bødrene er Sacha Baron Cohen og Mark Strong fremragende. Og ligesom i den ligeledes bio-aktuelle ’Zoolander 2’ nyder holdet af fine skuespillere jobbet for dét, det er – fjolleri på højt plan.

Som en ekstra bonus er filmens instruktør Louis Leterrier en ørn til actionscener. I dén genre har han før stået bag suveræne film som ’Transporter 1’ og Transporter 2’. Således er åbningssekvensen næsten på åndeløst Bond-plan. Og hele vejen igennem er ’Grimsby’ krydret med actionoptrin, der giver fjollerierne en ekstra dimension. ’Grimsby’ er bestemt ikke for alle. Men er du til Sacha Baron Cohen og plat-pinlige komedier som ’Klovn’ og ’Spy’, så skal du i biffen.