Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hvem har sommerens bedste festivalprogram? Få det store overblik herunder.

Efter to år med coronakrise er de danske festivaler endelig klar til at åbne portene igen og lave festival som i de gode gamle dage.

Man burde give hele rækken af festivaler topkarakter for overhovedet stadig at eksistere, men nu hvor vi gerne vil tilbage til 'normalen', tager B.T. alligevel de kritiske briller på.

Anmeldelserne af de forskellige programmer skal ses i lyset af, hvad man kan forvente af de enkelte festivaler.

Roskilde Festival.
Roskilde Festival. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Vis mere

Roskilde Festival: Hvor er superstjernerne?
25. juni-2. juli, Roskilde

Roskilde Festival får efter to års udskyldelse endelig lov til at fejre 50-års fødselsdag, og i den anledning er det ærgerligt, at man ikke kan præsentere et vildt jubilæums-lineup af superstjerner.

Corona spøger stadig ude i verden, og derfor har det selvfølgelig været mere udfordrende end sædvanligt at skaffe udenlandske navne, men når Thomas Helmig banker på til at blive årets folkelige hovednavn, så er den ikke helt god.

Der er masser af stærke navne som Dua Lipa, Tyler the Creator og The Strokes i laget under, men Roskilde må se misundeligt over mod Smukfests Justin Bieber-aftale og ærgre sig over, at Ed Sheeran hellere vil holde sin egen 'festival' på Amager Strand.

Tobias Rahim kan blive den største mand i Roskilde, hvis han får et ordentligt spilletidspunkt.

Justin Bieber.
Justin Bieber. Foto: Mark J. Rebilas
Vis mere

Smukfest: Sommerens største scoop
31. juli-7. august, Skanderborg

Justin Bieber er sommerens festivalscoop og skal nok skabe trængsel foran Bøgescenerne. Så må man bare håbe, at den lunefulde verdensstjerne er i godt humør.

Derudover serverer Smukfest som altid en imponerende parade af Grøn Koncert-greatest hits tilsat populære komikere – i år i form af kongen over dem alle: Anders Matthesen.

Resten af de udenlandske stjerner virker lidt som en tilfældig rodebunke, og spørgsmålet er, om Smukfest-publikummet gider høre Kraftwerk og Herbie Hancock?

Mere vil altid have mere, og selvom Bieber formentlig snupper en stor del af budgettet, havde et ekstra aktuelt topnavn pyntet på toppen af lagkagen.

MØ.
MØ. Foto: Axel Schütt
Vis mere

Tinderbox: Mangler en stor giraf
23.-25. juni, Odense

MØ, Hjalmer og Andreas Odbjerg. Tre lokalhelte, der nok skal vække stor begejstring på Tinderbox i år, uden de helt når 'Helmig i Aarhus'-niveau endnu.

Tinderbox har siden første udgave i 2015 haft en pæn blanding af store danske navne og et par udenlandske verdensstjerner, og den tendens fortsætter de i år, selvom de internationale navne mangler lidt glamour.

Muse skal nok blæse Tusindårskoven igennem, ligesom rapfansene har fået Stormzy, men vi er ikke på højde med tidligere navne som Rammstein, Miley Cyrus og Robbie Williams, hvad angår 'se giraffen'-status.

Nick Cave.
Nick Cave. Foto: Sofie Mathiassen
Vis mere

NorthSide: For poppet?
2.-4. juni, Aarhus

Coronakrisen har været hård ved den del af NorthSide-publikummet, der forventer en stribe af stærke alternative udenlandske topnavne.

Nick Cave, Lewis Capaldi og Disclosure fylder ikke lige så meget i toppen af plakaten som tidligere års hovednavne, hvor man i år har satset langt mere dansk med en blanding af aktuelle popstjerner og gamle rock-darlings.

I 2018 og 2017 var det vildt, at 'indie'-festivalen pludselig havde Nik & Jay og Thomas Helmig på plakaten, i år byder NorthSide både på Burhan G, Drew Sycamore og Scarlet Pleasure.

Spændende, hvad de 'gamle' fans siger til den udvikling...

Duran Duran.
Duran Duran. Foto: Amy Harris
Vis mere

Jelling Festival: Som i de gode gamle dage
25.-28. maj, Jelling

Sommerens første større festival er traditionelt set stedet, hvor de største danske navne har premiere på deres festivalshow, og det bliver ingen undtagelse i år.

Populære navne som The Minds of 99, Drew Sycamore og Suspekt pudser formen af i Jelling, så på den måde er alting, som det plejer, uden hverken at overraske eller skuffe.

Duran Duran er det internationale hovednavn, og selvom deres seneste album nok mest er til de hardcore fans, så spiller de heldigvis også stadig deres gamle 80er-hit.

Liam Gallagher.
Liam Gallagher. Foto: ANDY BUCHANAN
Vis mere

Syd for Solen: Kryds fingre for en Liam Gallagher i topform
10.-12. juni, Frederiksberg

Er København stor nok til en ny festival?

Liam Gallagher, The National og Jungle skal trække københavnerne i Søndermarken i smørhullet mellem NorthSide og Roskilde Festival, og spørgsmålet er, om programmet er for nichepræget til at få udsolgt?

Ud over ovennævnte navne er der ikke meget blikfang på plakaten, efter at britiske The Streets aflyste tilbage i december, men efter to år uden festivaler skal alle nye tiltag modtages med kyshånd.

Tiësto.
Tiësto. Foto: Scott Roth
Vis mere

Aia Sound: Flere penge på kontoen?
11.-13. august, Amager Strand

Festivalen, der blev afholdt første gang sidste år under navnet Øresound, er et af sommerens sidste festivaltilbud, og spørgsmålet er, om programmet er stærkt nok til, at publikum gider kaste deres sidste sommerferiepenge efter det?

Ligesom sidste år satser man på en blanding af danske rap- og popstjerner tilsat et par udenlandske dj's, der ikke vækker den store genklang.

I år skal hollandske Tiësto trække læsset, og eftersom han bliver ved med at komme tilbage til Danmark, må der være et publikum til det.

Metallica.
Metallica. Foto: Metallica Rocks Drive-In Concert
Vis mere

Copenhell: Stjerneparade
15.-18. juni, København

Metallica, Iron Maiden, Kiss, Judas Priset, Korn, Mercufyl Fate, Mastodon.

Selv for folk, der som jeg ikke aner noget som helst om hård rock, vækker årets Copenhell-program masser af anerkendende genkeldelse, og når publikum derudover får serveret danske darlings som Dizzy Mizz Lizzy og D-A-D, bliver det utvivlsomt super hyggeligt på Refshaleøen til sommer.

Elon Musk og Grimes.
Elon Musk og Grimes. Foto: ANGELA WEISS
Vis mere

Heartland Festival: Kræs for kendere
2.-4. juni, Egeskov

Om man dyrker den alternative musik eller bare synes, navne som Grimes og M.I.A. er fascinerende, så virker der til at være en del at komme efter på Sydfyn i år.

Heartland er for det voksne, penge-stærke publikum, og var man ung i 90erne, kan man især glæde sig til gensyn med navne som Psyched Up Janis og Kashmir, ligesom kammeraterne Simon Kvamm og Peter Sommer ruller deres seneste projekter ud.

Et ekstra stort hovednavn havde set godt ud på plakaten.

Andre læser også