Der er blevet skrålet med, danset tæt, flirtet og kysset til den. I præcis 30 år.

I dag, onsdag den 10. december, er det nemlig 30 år siden, pop-duoen Wham! udsendte nummeret ’Last Christmas’.

Siden udgivelsen i 1984 har det været umuligt at komme uden om julehittet, når det bliver december. I stormagasiner, på cd-opsamlinger og til julefrokoster dukker 80'er-perlen op lige så naturligt som risalamanden på julebordet. Til stor fornøjelse for nogen, til stor gru for andre.

Radiovært på P7 Mix, Mathias Buch Jensen, er ikke i tvivl om, hvorfor ’Last Christmas’ er noget helt særligt i julehits-genren.

»Grundlæggende er det jo godt pop-håndværk og en sang, der handler om knust kærlighed – og ikke om gran, kogler og nyfalden sne. ’Last Christmas’ skiller sig lidt ud ved at være dyppet i den melankoli, som julen jo også kan være med til at fremkalde hos mange. Det hjælper også, at der helt generelt – især i international sammenhæng – er langt mellem de sange, der har kvaliteten og gennemslagskraften til at gøre dem til store blivende julehits. I nyere tid er det vel kun Mariah Careys 'All I Want For Christmas Is You', der har haft samme potentiale,« siger han.

BTs musikredaktør, Jan Eriksen, hører til blandt dem, der efterhånden er kørt en anelse træt i ’Last Christmas’, men han forstår godt, hvorfor sangen fortsat er et hit 30 år efter sin udgivelse.

»Der et enkelt og melodiøst omkvæd, som er lige til at gå til. Det er en af den type sange, der sætter sig fast, når du har hørt den én gang. Den er meget folkelig, nærmest ”dansktop-agtig”, og man kan næsten ikke forbinde den med andet end noget positivt,« siger Jan Eriksen og peger også på den tilhørende musikvideo som årsag til, at ’Last Christmas' blev et stort hit allerede, da det blev udsendt.

»Den udkom i musikvideoens allertidligste barndom, og på det tidspunkt havde musikvideoer stor betydning for, hvordan man solgte musik. Videoen viser sådan en hyggelig, almen forståelig historie om en pige, der er sammen med en fyr, men som sidste jul var sammen med en anden. Og så var George Michael jo stadig et sexsymbol for kvinder dengang. Det har helt sikkert også været med til at øge populariteten,« siger Jan Eriksen.

’Last Christmas’ blev udgivet som en dobbelt-single sammen med ’Everything She Wants’ og er siden blevet indspillet af et utal af andre kunstnere. Heriblandt danske Whigfield, der sendte sin version på gaden i 1995.