Det berømte Dakar Rally får en prominent og overraskende deltager, når det går løs i januar måned. Den tidligere fodboldtræner, Andre Villas-Boas, er med.

Det skriver Dakar Rally på sin hjemmeside.

André Villas-Boas har bl.a. været træner for FC Porto, som vandt Europa League i 2011 og manager i både Chelsea og Tottenham. Men nu er det altså de firhjulede motorkøretøjer, den 40-årige portugiser kaster sig over.

Oprindeligt var det meningen, at han ville have kørt Dakar Rally på en tohjulet - dvs. en motorcykel - men den idé opgav han.

»Jeg talte med min ven, Alex Doringer, som er chef for KTM-team'et. Han sagde til mig, at jeg ville være nødt til at forberede mig et helt år, hvis jeg skulle køre løbet på motorcykel. Han mente, at det var bedre, at jeg kørte Dakar Rally i en bil. Så jeg kom i kontakt med Team Overdrive, og nu er jeg her,« siger André Villas Boas.

Som co-driver i Dakar Rally får han Ruben Faria, der er 43 år, og som også kommer fra Portugal. Han har kørt motorcykel i mange år, og han blev nummer to i Dakar Rally på motorcykel i 2013.

Efter tiden i FC Porto, Chelsea og Tottenham har André Villas-Boas trænet  først Zenit St. Petersborg i Rusland og siden SIPG Shanghai i Kina, men det job forlader han nu.

»At køre Dakar Rally er en livsdrøm for mig. Det er noget, jeg bare må prøve,« siger han.

Dakar Rally red oprindeligt Paris-Dakar Rally, fordi det blev kørt fra hovedstaden i Frankrig til hovedstaden i Senegal. Det blev kørt første gang i 1979.

Siden da blev ruten ændret nogle gange frem til 2007, men bortset fra et enkelt år - 2003 - havde det altid Dakar som målby.

Løbet var altid forbundet med en vis fare, da en del af ruten gik igennem Sahara-ørkenen. 26 kørere mistede livet fra 1979-2007.

Men i 2008 kom der også dødstrusler mod kørerne, hvis de ville køre igennem det vestafrikanske land, Mauretanien. Derfor blev løbet aflyst, og siden 2009 har løbet været kørt i Sydamerika, men det hedder altså stadig Dakar Rally.

I den sydamerikanske periode af løbet er yderligere to kørere døde.

 
Der er et hav af muligheder når der på søndag trækkes lod til VM i Rusland. Hør her hvem Francis Dickoh og Anders Frank ser som værst tænkelige modstandere.
Vis mere

Årets rute går igennem Peru, Bolivia og Argentina, og løbet bliver kørt 6. til 20. januar 2018.