Den tidligere Formel 1-kører og teamchef Wilson Fittipaldi Jr. er død - 80 år gammel.

Brasilianeren har været syg og indlagt på hospitalet, siden han på sin 80 års fødselsdag 25. december fik hjertestop.

Det skriver Motorsport.com.

Wilson Fittipaldi Jr. var en del af en af de største motorsportsfamilier, der også tæller hans bror Emerson, der er dobbelt verdensmester i Formel 1.

Wilson Fittipaldi (tv.) med sin søn Christian og bror Emerson Fittipaldi ved Brasiliens grandprix i 2022.
Wilson Fittipaldi (tv.) med sin søn Christian og bror Emerson Fittipaldi ved Brasiliens grandprix i 2022. Foto: Duda Bairros/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Wilson Fittipaldi Jr. stod som kører i skyggen af sin tre år yngre bror, men han kørte selv 35 Formel 1-grandprixer fra 1972 til 1975 med en femteplads som bedste resultat.

I 1972 blev han dog nummer tre i det brasilianske Formel 1-grandprix, der det år ikke talte med i VM-serien. I 1994 og 1995 vandt han Brasiliens største motorløb Mil Milhas (1000 mil), som hans far Wilson Fittipaldi Sr. havde skabt i 1956.

I mellemtiden havde han etableret et Formel 1-hold i eget navn, der deltog i motorsportens kongeklasse fra 1975 til 1982 - blandt andet med brormand Emerson og den senere verdensmester Keke Rosberg som kørere.

Det var også Fittipaldi-holdet, der gav Red Bulls nuværende designgeni Adrian Newey hans første job i Formel 1.

Wilson Fittipaldi (th.) guider sin søn Christian Fittipaldi før Indy 500 i 1995.
Wilson Fittipaldi (th.) guider sin søn Christian Fittipaldi før Indy 500 i 1995. Foto: Ann Miller Carr/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Wilson Fittipaldi Jr. var, indtil Ralf Schumacher dukkede op i Formel 1 i 1997, den mest succesfulde bror til en Formel 1-verdensmester.

Da hans søn, Christian, debuterede i Formel 1 i 1992 og senere samme år scorede sine første VM-point, blev de den første far-søn duo til at score point i Formel 1.

Det har Jan og Kevin Magnussen senere gjort dem efter, ligesom Keke og Nico Rosberg, Jos og Max Verstappen, Michael og Mick Schumacher og en række andre også har.

Fittipaldi-familien tæller desuden Pietro Fittipaldi, der i 2020 debuterede i Formel 1 med Kevin Magnussen som holdkammerat. Han skal i år være holdkammerat med danske Christian Lundgaard i Indycar.

Enzo og Emerson Jr. er også racerkørere - sidstnævnte stillede som 14-årig op i det danske Formel 4-mesterskab.