Lyt til artiklen

Et nummer på en racerbil virker umiddelbart som en uskyldig sag, men i USA er en dansk racerkører havnet i en uheldig situation.

Det danske stortalent havde fået nummer 88, mens hans holdkammerat skulle køre med nummer 14.

Og det vakte stor opsigt og undren blandt fans.

Nu har Benjamin Pedersen og hans hold været tvunget til at skifte nummer, da de fandt ud af, hvilken symbolik der var forbundet med tallene.

Tilsammen er tallene nemlig en nazireference.

Tallet 1488 bruges ofte af tilhængere af såkaldt 'White Supremacy', der bedst oversættes til hvidt overherredømme.

Første del af tallet refererer til et nazistisk slagord på 14 ord, og anden del refererer til nazihilsenen 'Heil Hitler'. 'H' er det ottende bogstav i alfabetet.

I stedet skal den 23-årige danskamerikaner Benjamin Pedersen køre med nummer 55, når han debuterer i Indycar-mesterskabet, der populært kaldes USAs svar på Formel 1.

»Efter offentliggørelsen i sidste uge er vi blevet gjort opmærksom på, at talkombinationen bærer visse ideologiske og symbolske referencer.«

»AJ Foyt Racing tolererer eller støtter ikke sådanne ideologier, og for at undgå enhver forkastelig association har vi ændret startnummeret fra 88 til 55,« skriver hans hold i en pressemeddelelse.

Det næsten 60 år gamle hold har ikke normalt brugt nummeret 88, men det blev valgt netop i år, fordi holdets legendariske ejer og stifter A.J. Foyt netop er fyldt 88 år.