De har indtaget motorsportsverdenen med raketfart og står nu foran det største løb i verden.

Danske GMB Motorsport har på rekordtid etableret sig på den internationale scene, og nu venter det danske mandskabs hidtil største udfordring: 24-timersløbet på Le Mans.

»Vi er virkelig nervøse,« fortæller sportsdirektør Morten Jessen til B.T.

Nu drømmer de om at sætte et tydeligt dansk præg på det legendariske løb, og her bliver særligt én mand afgørende.

Stjernen Marco Sørensen bliver afgørende for danskerholdets chancer på Le Mans.
Stjernen Marco Sørensen bliver afgørende for danskerholdets chancer på Le Mans. Foto: GMB Motorsport/Caroline Sternsdorf
Vis mere

For selvom holdet har dygtige – og for hovedparten danske – folk involveret, tårner én mand op over resten, når det kommer til international erfaring og stjernestatus.

Marco Sørensen har et cv, der uden tvivl gør ham til en af de største danske racerkørere nogensinde – og så er han forsvarende Le Mans-vinder i netop den klasse, som GMB Motorsport deltager i.

»Marco er megadygtig og altid megahurtig. Det er fantastisk at have ham med,« lyder det fra teamets 19-årige Le Mans-debutant Gustav Birch.

»For en som mig, der er ny i sporten, er han fantastisk at have med, fordi han er god til at lære fra sig,« fortsætter han.

Danske GMB Motorsport har haft succes i alt, holdet har kørt. Nu venter Le Mans-debuten.
Danske GMB Motorsport har haft succes i alt, holdet har kørt. Nu venter Le Mans-debuten. Foto: GMB Motorsport/Caroline Sternsdorf
Vis mere

Men den danske racerstjerne kan ikke alene opfylde ambitionerne for den danske Aston Martin.

»Vi vil på podiet i de løb, vi kører,« siger Gustav Birch uden tøven, inden hans mere erfarne holdkammerat Jens Møller tilføjer:

»Måske ikke på Le Mans. Det er måske lidt for overambitiøst at tro, at vi kan komme herned med den forberedelse, vi har haft i år, og så være podiekandidater i det felt.«

52-årige Møller har kørt Le Mans to gange før – først med John Nielsen og Casper Elgaard for Team Essex i 2004, og så med Nicolas Kiesa i 2006.

»Det vigtige for os er, at vi ikke laver fejl. Vi skal være der på det rigtige tidspunkt. Vi ved, at vi har en konkurrencedygtig bil. Vi har Marco, der vandt sidste år. Han er en af de bedste, der findes. Når han er i bilen, er vi toptrimmet,« fortsætter Jens Møller.

Veteranen vil særligt undgå en gentagelse af holdets første løb i år i den Europæiske Le Mans-serie i Barcelona, hvor han bragede direkte ind i en stillestående konkurrent, så GMB måtte udgå på første omgang.

»Vi blev skubbet tilbage af vores korte debutløb. Vi har meget at lære, så vi går ydmygt ind til det, men vi tror på, at vi har haft det uheld, vi skal have i år,« siger han.

»Vi er virkelig nervøse, men vi har gjort alle de forberedelser, vi kan, for at være så klar som muligt og minimere fejlene. Jeg føler, vi er godt med,« tilføjer Morten Jessen.

Sportsdirektør Morten Jessen indrømmer, at GMB Motorsports rekordhurtige udvikling har givet sved på panden.
Sportsdirektør Morten Jessen indrømmer, at GMB Motorsports rekordhurtige udvikling har givet sved på panden. Foto: GMB Motorsport/Caroline Sternsdorf
Vis mere

GMB Motorsport var rent faktisk på Le Mans allerede sidste år som en del af supportklassen Le Mans-cuppen, og det var titlen i den serie, der udløste billet til årets legendariske løb – et år før teamet havde planlagt.

»Vi har nogle fantastiske ejere af teamet i René og Bettina Birch, som har solgt en succesfuld virksomhed og derfor fik mulighed for at realisere den her drøm,« fortæller Morten Jessen.

»Det startede i slutningen af 2021, og vi havde vores første sæson sidste år, så det er gået rigtig stærkt. Der er kommet mange biler og folk til på meget kort tid, men vi kan godt følge med. Det giver sved på panden.«

Ud over succesen i udlandet vandt holdet også dansk motorsports kongeklasse, TCR, sidste år.

GMB Motorsports Aston Martin, der skal sikre succes i GTE-klassen.
GMB Motorsports Aston Martin, der skal sikre succes i GTE-klassen. Foto: GMB Motorsport/Caroline Sternsdorf
Vis mere

På Le Mans får holdet desuden hjælp af et par Aston Martin-ansatte, og de bliver altafgørende.

»Vi skal bruge Marcos erfaring og de Aston Martin-folk, vi har med. Lyt og lær. Det gælder om at holde fokus og ikke blive forblændet af Le Mans og 100-års jubilæet. Det bliver en vild uge op til, så vi skal spare på kræfterne,« fortæller Jens Møller.

Én ting er helt sikkert. Holdets første Le Mans bliver ikke det sidste.

»Det er på ingen måde første og eneste gang. Ambitionerne er store, så må vi se, hvordan de realiserer sig,« fastslår sportsdirektør Morten Jessen.

»Min drøm er at vinde Le Mans i kongeklassen, og jeg håber, at jeg kommer til at køre her lige så mange gange som Jan Magnussen,« lyder det begejstret fra 19-årige Gustav Birch.

Le Mans køres fra lørdag klokken 16 til søndag klokken 16. Umiddelbart efter løbet kan du læse B.T.s dom over danskerne på bt.dk.