LØB NU har igennem lidt over to måneder testet Withings-vægten, der er prikken over i'et i marathontræningen. Resultatet er blandet.

Den har fået masser og masser af omtale - og ofte meget rosende ord. Og det har den bestemt også fortjent, Withings labert designede badevægt. Men det er en rose med mange torne - og kan kun bruges til at give et fingerpeg om træningsfremgangen.

Få særtilbud på udstyr og events som MEDLEM+ på LØB NU


Men først lidt generel info af skamløs selvudstillende karakter. 
 
Denne journalist har løbet to maratonløb og træner til det tredje (København i maj). Højden er 174, vægten siger 76 kilo. Altså et BMI, der ligger lidt over de anbefalede max 25.

BMI som måleenhed kan dog godt snyde lidt, afhængig af kropsbygning, og BMI'et til trods, ligger fedtprocenten for denne journalist i normalområdet, omend lidt højt.

Smart i en fart

Da maratontiden denne gang gerne skulle pænt ned i retning mod de 3.30, er der således lidt fart at hente, ved at smide et par kilo - og til det formål er Withings vægt oplagt.

Vægten er udstyret med Wifi, og går på nettet, hver gang brugeren vejer sig. Men selve den flot designede badevægt står ikke alene - den skal bruges sammen med et web-interface, eller en applikatoin, som virker på iPhone eller Android. Man behøver dog ikke bruges Withings egen applikation, for der findes et væld af andre apps, som Withings arbejder sammen med.

Det er web-delen, der faktisk er den vigtigste, selv om iPhone-app'en også er smart. Når man modtager sin vægt, er det første, man gør at binde den sammen med en konto, man opretter hos Withings på nettet. Herinde angiver man ting som alder, højde og køn - og hvordan man ønsker resultaterne præsenteret.

Udregner selv BMI

Hver gang man stiller sig på vægten, måler vægten først ens vægt, og derefter ens fedtprocent via en svag strøm, der umærkeligt sendes gennem kroppen. Herefter henter vægten data om brugeren ned fra nettet og beregner BMI.

Resultaterne kan efterfølgende ses på nettet via iPhone-app'en eller bare i displayet på vægten. Og her skal jeg advare på forhånd. Det kan være en ganske smertefuld oplevelse at få at vide præcis, hvor meget fedt, man har på kroppen. Denne anmelder, som ellers ser ganske normal ud, har således 12 kilo rent fedt fordelt rundt omkring på kadaveret, heraf noget, der gerne skal være der - men også noget, der må tilskrives diverse pølsevogne og fadøl.

Man kan - hvis man da ellers skulle have lyst til det - lade badevægten twitte ens vægt ud til verden via ens twitterprofil. Men det er blot en blandt mange muligheder, for vægten arbejder sammen med et væld af tjenester på nettet. Herunder den lidet kendte patientjournal, Google Health og mange, mange andre.

At vægten kan genkende dig, er dog ikke ensbetydende med, at den kun kan bruges af en person, for der kan sagtens knyttes mange brugerprofiler til. Vægten kan skelne mellem brugerne og finde sende data de rigtige steder hen.

Fin til at overvåge, men...

Når man træner hårdt, er der ikke altid en garanti for at tabe sig. Tværtimod kan man ofte opleve, at man tager på - især hvis man bygger muskler op hurtigt. Det vil fordelingen mellem fedt og så det, Whitings kalder 'lean mass' - altså alt andet end fedt, afsløre.

Således kan man sagtens opleve at holde vægten, men samtidig tabe fedt. Eller man kan opleve at tabe sig, men have stabil fedtprocent - især hvis man pludselig holder op med at træne, og musklerne svinder ind.

Withings-vægten er i brug en ganske nem og brugervenlig sag, der i det daglige fungerer ganske fint. Vægten sender uproblematisk resultater til net-tjenesten, og iPhone-app'en modtager troligt data og viser dem på grafer, hvor man kan følge med i udviklingen over tid. Alt sammen grafisk fint og meget let at håndtere.

Men der er en torn på rosen. En stor torn.

Vægten er nemlig upræcis til at måle fedtprocent. Den giver - i gennemsnit - et fint billede af udviklingen, men den enkelte måling kan svinge helt vildt. Denne anmelder har således oplevet at tage halvandet kilo på på en ganske almindelig dødsyg tirsdag, hvor kosten var helt normal.

For mange udsving

Det sker tit - og giver nogle ganske heftig udsving i grafen, hvilket går ud over overblikket.

Disse udsving må man manuelt ind og trimme fra på web-tjenesten, så grafen ser nogenlunde normal ud.

Jeg har efter et par måneders brug ikke luret, hvorfor den nogle gang måler helt vildt forkert, men det er kun fedtprocent, der ser ud til at være problemer med - vægten i sig selv virker okay.

Den anmelder har også haft lejlighed til at prøve en rigtig, professionel 'body composition analyser' - som bekræfter, at Withings er upræcis og meget simpel, omend selvfølgelig også langt billigere.

Vægten koster omkring 1200 kroner, og som træningsmakker kan den være et sjovt stykke legetøj - og en hjælp i det daglige. Dens primære force er, at man automatisk bliver mere opmærksom på, hvad man spiser og foretager sig. Man bliver nemlig straffet med en lyserød bjergtop på Withings web-grafer, hvis man drikker for meget rødvin eller spiser for meget junkfood.

Men der ER tale om et stykke legetøj til manden eller kvinden, der har alt, og der er billigere alternativer, hvor man opnår meget af det samme. Man kan sagtens opnå samme bevidsthed med en almindelig vægt - og så et excel-regneark.

Garmin kan også

Bruger man Garmins løbeure, kender man sikkert også webtjenesten Garmin Connect, hvor man også kan indtaste vægtdata og bruge dem på forskellig vis, herunder især se vægtens udvikling sammen med data om, hvor mange kilometer man løber en given uge. Jeg foretrækker faktisk stadig denne løsning, og taster således Withings-data ind manuelt.

Som en sidebemærkning kan nævnes, at Garmin samarbejder med den konkurrerende vægt-producent, Tanita, om en vægt, der kan en del mere end Withings, men som også er en del dyrere.

Konklusionen er derfor, at vægten er ganske fin at investere i, hvis man skal have sig en ny vægt - og vægtens data er ganske fine og et sjovt og nyttigt supplement til træningen. Men er man meget seriøs med sin fedtprocent og har brug for meget præcise målinger, må Withings ikke stå alene.