Selv om Eremitageløbet først og fremmest er et motionsløb, er det også et løb, den danske elite sætter højt.

Mange topløbere har gennem årene prioriteret en sejr i Dyrehaven højere end et dansk mesterskab på grund af løbets unikke historie, de mange tusinde løbere og tilskuere i nationalskoven og den opmærksomhed, vinderen får.

Fra Den Røde Port ved Fortunen og så langt øjet rækker ned ad den lange bakke, står op mod 19.000 løbere søndag kl. 11.00 og venter på speakeren Peter Schnohrs startskud. Og i forreste geled i bunden ad bakken står sidste års vindere, Abdi Hakin Ulad og Anna Holm Baumeister, med henholdsvis nr. 1 og 2.

– Eremitageløbet vil altid have høj prioritet. Jeg glemmer aldrig mit første løb i Dyrehaven sidste år. Stemningen i skoven står alt, siger en begejstret Abdi Hakin Ulad.

– Jeg føler mig i god form og har også det mentale overskud, der skal til. Alt andet end en sejr vil være en skuffelse.

Han vandt sidste år i 40.12 og satser søndag på en tid under de magiske 40 minutter. Henrik Jørgensens løbsrekord fra 1987 er på 38.40.
Den 23-årige Korsør-løber kom til Danmark som flygtning fra Somalia som 11-årig sammen med sin moster og hendes fire børn og blev dansk statsborger i 2011.

Abdi Hakin Ulads farligste konkurrent bliver VM-kollegaen Lars Budolfsen. Den 34-årige spartaner har løbet på den hurtigste danske tid i år på 10 kilometer på landevej, 29.32, men spørgsmålet er, om han kan følge bakkespecialisten Abdi i det kuperede terræn i Dyrehaven.

Outsideren er svenske Johan Larsson fra Lund med en PR på 10 kilometer fra i år på 29.40.

Den 26-årige journalist Anna Holm Baumeister fik sidste år overrakt BTs sølvfad af chefredaktør Olav Skaaning Andersen efter en anden- og en tredjeplads, og hun er igen favorit til sejren i dén skov, hvor hendes far, Henrik Jørgensen, har vundet fem gange, og hendes mor, Mette Holm Hansen, har scoret hattrick.

– E-løbet bliver min sidste test i konkurrence inden Frankfurt Marathon 26. oktober. Jeg har trænet godt de seneste uger efter en pause med ondt i halsen og glæder mig til både E-løbet og den længe ventede maratondebut, siger Anna Holm Baumeister.

2012-vinderen Sara Sig Møller, 30, er tilbage i Dyrehaven. Hun blev tidligere i år mor til Valdemar, men har trænet godt de sidste fire måneder, så det bliver et spændende comeback.

Også sidste års toer, kenyanskfødte Sylvia Kiberenge, 24, vil være med fremme. Hun kom til Danmark som au pair og blev i sidste måned gift med formanden og træneren i Køge Atletik, Erling Worm.

På E-dagen er der lige så mange mennesker i Dyrehaven som til en udsolgt fodboldkamp i Parken, og løbere og tilskuere får et næsten perfekt løbevejr i den efterårsklædte skov  til den 46. udgave af Familien-Danmarks løb nr. 1.

– Vi får overvejende sol og temperaturer omkring 14 grader med en frisk vind fra øst-sydøst, siger vagthavende Michael Skelbæk fra DMI.

Løberne må således regne med modvind på det lange stræk fra Hjortekærporten op til slottet.