Taber man sig mere, hvis man sveder rigtig meget? Og er det vigtigt at tanke op på kulhydrater inden en træning?

Der florerer et hav af myter om, hvordan man bedst holder den slanke linje.

Faktisk er der så mange myter, at professor Bente Klarlund og idrætsfysiolog Morten Zacho har sat sig for fælde dom over 100 af slagsen i den nye bog "100 myter om motion og vægttab".

Myter tager udgangspunkt i noget, der er vigtigt for mennesker, forklarer Bente Klarlund.

- Og lige nu fylder krop rigtig meget. Man kan næsten sige, at det for nogen bliver en religion. Så når kroppens udseende, funktion og vægttab er vigtigt, er det også oplagt, at der opstår myter. Mange af de moderne myter bliver nok også pustet til af industrien, siger Bente Klarlund.

Men hvad er så sandt eller falsk? Her får du afdækket syv myter om træning og vægttab.

1) Du kan tabe dig mere ved at svede meget.

Det er virkelig en sejlivet myte, hvor man også ser sportsfolk tage en masse tøj på og træne, for at komme ned på den vægt, de skal, siger Bente Klarlund.

- Sandheden er, at det, man taber, er væske, og så snart man drikker det igen, tager man på. Der skal muskelarbejde til for at fedtforbrænde, siger Bente Klarlund og afliver myten.

2) Protein lige efter træning giver dig større muskler.

I en række år var der forskning, der tydede på, at indtag af protein lige efter træning kunne give større muskler. Men der er lavet så meget forskning nu, at man ikke kan sige, at det passer.

- Konklusionen er, at det ikke er tidspunktet, man indtager protein, der betyder noget - det er i hvert fald forsvindende lidt. Det vigtige er, at man træner og får mad nok gennem døgnet. Ikke hvornår, siger Bente Klarlund.

3) Du skal spise kulhydrater før din løbetræning.

Den kulhydrat, man bruger, når man træner, sidder i musklerne. Og det tager 10-15 timer at få det kulhydrat, man indtager, til at lagre sig i musklerne.

- Så det er rigtigt, at man har behov for at få opbygget sit muskelglukogen for at kunne træne i lang tid, men det er noget pjat, at det er lige, i timerne før man træner, siger Bente Klarlund.

4) Fede mennesker har et lavt stofskifte.

Nogen siger, at de ikke kan tabe sig, fordi de har en dårlig forbrænding. Men alle kan tabe sig, hvis de reducerer deres kalorieindtag til et niveau, der ligger under deres nuværende forbrænding, siger Thomas Meinert Larsen, lektor i fedmeforskning ved Københavns Universitet.

Det kan være svært, men det kan altså lade sig gøre, siger han.

- Vi har alle sammen forskellig forbrænding, for vi har forskellig højde og drøjde og kropssammensætning. Men når man tager højde for det - og køn og alder - er der ikke dokumentation for, at der er nogen, der har en særligt lav forbrænding, siger Thomas Meinert Larsen.

5) Du kan regne med fitnessmaskinernes kalorietæller.

Man skal vide noget om vægten og kropssammensætningen for at afgøre kalorieforbruget, så man kan ikke afgøre det for alle mennesker på den måde på fitnessmaskinen.

- Taller er nok typisk sat alt for højt, siger Bente Klarlund.

6) Du kan træne dig hurtigere op efter en periode med inaktivitet, hvis du tidligere har været i god form.

- En person, der tidligere har været i god form, kan faktisk hurtigere træne sig op end en person, der aldrig har været det. Der ligger simpelthen en form for hukommelse ude i musklerne, fortæller Bente Klarlund.

7) Hvis du går 10.000 skridt om dagen, behøver du ikke at træne.

Det er selvfølgelig meget bedre at gå 10.000 skridt end slet ingenting, men man vil få betydeligt større sundhedseffekt ved at træne ud over de 10.000 skridt.

- Man får helt klart noget ekstra ud af at få pulsen banket højt op og at dyrke noget træning, der styrker muskler og balance, fortæller Bente Klarlund.

/ritzau/FOKUS