Werner Mårtensson, tv., og Peter Schnohr mindes siddende på bænken i målområdet ved Fortunen, hvordan det hele startede i 1969.
Werner Mårtensson, tv., og Peter Schnohr mindes siddende på bænken i målområdet ved Fortunen, hvordan det hele startede i 1969. Foto: Peter Fredberg

”BT gjorde motion til en bevægelse,” siger Werner Mårtensson.

Den 94-årige tidligere underdirektør og reklame- og informationschef på Berlingske greb bolden, som lægen Peter Schnohr og tandlægen og OL-skiløberen Svend W. Carlsen kastede i luften på et møde på BT i foråret 1969.

De var gået til Werner Mårtensson med en idé, de havde haft med hjem fra det legendariske svenske skiløb, Vasaløbet. Og det blev starten på verdens første motionsløb, Eremitageløbet, søndag 28. september 1969.

”Da vi ikke havde sne, måtte vi finde på noget andet. Vi valgte at bruge BT som talerør, fordi avisen kom ud til hele landet og havde journalisten Per Arboe-Rasmussen. Han var den første, der skrev om motion for hjertepatienter på et tidspunkt, hvor ingen lavede genoptræning,” siger Peter Schnohr.

Werner Mårtensson mindes sit møde med en ung, entusiastisk læge, Peter Schnohr, på sit kontor i Pilestræde.

”Peter foreslog en distance på 25 kilometer. Jeg mente, at seks kilometer var nok. Vi endte med et kompromis. Det første Eremitageløb var på 12,1 kilometer, mens det i dag er på 13,3 kilometer,” siger Werner Mårtensson.

”Jeg husker chefredaktørens ansigt, da jeg fortalte, at vi havde indgået en aftale med to idrætsforeninger, Københavns Skiklub og Københavns Idræts-Forening, om at lave et motionsløb. Den idé troede han ikke på. Men det er jo gået godt i snart 50 år.”

Peter Schnohr supplerer: ”Den største sejr var, at vi fik lov at løbe i Dyrehaven af skovrider A. Tage-Jensen. Dyrehaven var ikke en hvilken som helst skov, men et af de smukkeste og mest spændende steder med en plads i alle danskeres bevidsthed.”

I små seks måneder fra mødet i Pilestræde til premieren i skoven blev der handlet hurtigt med snesevis af artikler i BT, fællestræning i Dyrehaven og konditionstest på BT med kendte og ukendte. Og ikke færre end 2.344 gennemførte det første E-løb.

”Vi havde ingen erfaring med tidtagning i større målestok. Mange måtte vente i målet i over ti minutter på at få deres tid. Det var ret kaotisk. Vi frygtede, at det var både første og sidste gang, vi løb i Dyrehaven. Men året efter var der endnu flere deltagere,” siger Peter Schnohr og tilføjer:

”Det er sjovt at tænke på, at der i dag er 1,3 mio. danskere, der løbetræner regelmæssigt. Den udvikling havde ingen drømt om.”

Det 49. Eremitageløb finder sted søndag 8. oktober. Læs mere og tilmeld dig HER

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.