Lyt til artiklen

Effekten af doping kan i princippet vare i flere årtier, selv hvis man kun har benyttet sig af anabole steroider i en kortvarig periode.

Brug af forbudte, muskelfremmende stoffer, som anabole steroider, er noget, der foregår i det skjulte inden for mange sportsgrene lige fra vægtløftning til cykelsport. Derfor er der også en regelmæssig kontrol af topatleter, og når en atlet bliver taget i doping, så kan personen risikere at få en straf på op til to år.

Men en ny norsk undersøgelse peger på, at den straf slet ikke slår til. Undersøgelsens resultat viser, at mus, der har fået anabole steroider i 14 dage, stadig har hastig muskelvækst selv tre måneder efter, at indtaget er stoppet.

»Hvis den samme mekanisme kan overføres til mennesker, så kan man snakke om en effekt, der kan vare op til flere årtier,« siger professor ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen, i en artikel på universitetets hjemmeside.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om de skræmmende konsekvenser af at fylde sig med anabole steroider

De fire forskere fra Universitetet i Oslo gav en gruppe mus anabole steroider i to uger. Derefter ventede de tre måneder, eller 15 procent af musenes levetid.

For at teste musenes præstationsevne, forskerne musene for hård træning. Det fik deres muskler til at vokse med 30 procent på 6 dage. Forskerne sammenlignede med en kontrolgruppe af mus, der fik samme træning, men som ikke havde fået anabole steroider. Kontrolgruppens muskler voksede ikke betydeligt i samme periode.

Læs også hos Videnskab.dk: Doping kan give dansk OL-guld i langrend

Det peger på, steroiderne stadig havde en kraftig effekt på den første gruppes muskler tre måneder efter. For et menneske kunne det i princippet være helt op til flere årtier, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

Undersøgelsens resultater kan meget vel kan være relevante for mennesker, selvom undersøgelsen er udført med mus, mener Kristian Gundersen.

»Tidsaspektet er naturligvis vanskeligt at overføre fra mus, som lever i to år, til mennesker som lever i 80 år, men vi ved, at cellekernerne i muskler hos mennesker er meget stabile,« siger Kristian Gundersen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Dansk dopingpolitik er for unuanceret

Cykelryttere vinder 8 sekunder med styrketræning

Brugte man doping i antikken?