”Man siger, at inden i enhver tyk pige sidder der en lille, tynd pige og græder. Nu kan jeg sige: Inden i en rimelig slank pige sidder der en tyk pige og smiler.”

Sådan siger Pia Noach, 55, om den forvandling, hun har været igennem. Ikke bare én, men to gange.

Op til sin debut i Eremitageløbet i 1991 tabte social- og sundhedshjælperen fra Helsingør 40 kilo. Hun gik på 12 måneder fra 112 til 72 kilo, og BT kårede hende til ”Årets kvindelige E-løber”.

25 år efter sit første motionsløb og sit livs sejr, nemlig sejren over sig selv, er Pia Noach søndag 9. oktober tilbage i Dyrehaven.

Efter sit tredje E-løb i 1993 holdt hun op med at træne og tog alle de kilo på, hun havde tabt. Plus et par ekstra. Badevægten sneg sig i februar 2013 op på skræmmende 114 kilo. Men i dag, godt tre uger før sit comeback i Maj Invest Eremitageløbet, er hun igen på 72 kilo. Og glad og stolt.

”Jeg kan stadig have mareridt om at vågne om morgenen og veje 114 kilo. Den tykke pige er altid med mig. Nu vil jeg fortsætte min træning og holde mit vægttab. Jeg får ingen medicin mere og har fået et normalt blodtryk. Dét at føle sig stærk og sund er værd at kæmpe for. Der skal ikke være en ”alle gode gange tre”,” siger hun.

Pia Noach meldte sig i foråret 2013 i fitness.dk og fik en personlig træner, Per Nielsen. Det blev et vendepunkt.

”Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv. Alene det at sige sin vægt højt, når man vejer 114 kilo, er grænseoverskridende. Jeg har været overvægtig, siden jeg var barn og husker stadig, hvordan jeg blev mobbet i skolen. Det er ikke sjovt at være overvægtig, skal jeg hilse og sige. Man er udsat for mange fordomme. Man får at vide, at man er doven, grådig og bare kan tage sig sammen. Så enkelt er det ikke altid,” siger Pia Noach.

”Fra mit første møde med Per Nielsen følte jeg mig tryg, forstået og fantastisk godt vejledt. Han laver træningsprogrammer, som bliver revideret, når vi mødes en gang om måneden til vejning og  en snak om de problemer, jeg måtte have med kost og træning. På de første ti måneder tabte jeg 40 kilo. Jeg kan hele tiden mærke nye fremskridt. Når jeg takker Per, siger han: Det er jo dig selv, der har gjort arbejdet.  Det er dejligt ikke at skulle tælle kalorier mere, og jeg behøver ikke længere at gemme mig væk og skamme mig over mit udseende. Det har jeg gjort i alt for mange år. Men hånden på hjertet, det er stadig en kamp.”

Pia Noach bor i en lejlighed på tredje sal, men flytter i sommermånederne i sommerhus i udkanten af Helsingør. Træningen er blevet en vane, hun ikke kan undvære. Fem dage om ugen følger hun Per Nielsens program.

I efteråret 2014 gennemførte hun to halvmaratonløb, Broløbet over Storebæltsbroen og Holger Danske ½-Marathon på hjemmebanen i og omkring Helsingør. Og året efter stillede hun op i H. C. Andersen Marathon i Odense.

”Tænk, at jeg skulle blive maratonløber. Og så H. C. Andersen. Det er et eventyr,” siger hun med et stort smil.

”Dagen efter lå jeg hjemme på sofaen, dødtræt og meget stolt. Jeg var helt høj. Jeg følte, jeg kunne det hele og tilmeldte mig Copenhagen Marathon 2016. Desværre gik jeg for hårdt til træningen. Jeg fik en langvarig muskelskade i min højre balde, og Copenhagen Marathon er udsat til næste år. Mit næste løb er CPH Half Marathon 18. september, og så gælder det Eremitageløbet. Jeg husker mit første løb i Dyrehaven som en af mine største oplevelser. Jeg faldt over en sten op ad bakken lige før målet, men sansede det ikke. Jeg var bare så glad.”

Kom og løb med i årets største og festligste skovtur, Maj Invest Eremitageløbet, søndag 9. oktober.

Læs mere og tilmeld dig på www.elob.dk