Pia Allerslev lægger ikke skjul på, at hun er konkurrencemenneske og kan lide at blive presset.

29. marts er Pia Allerslev, 41, blandt de 25.000 løbere i Københavns gader i en af de største internationale sportsbegivenheder nogensinde på dansk grund, VM på halvmaraton. 

Og hovedstadens kultur- og fritidsborgmester jgter en form, der skal bringe hende ned på en tid omkring de to timer for de 21,1 kilometer. 

De kommende måneder følger hun den tidligere landstræner Thomas Nolans træningsprogram, og BT var med, da hun onsdag gennemgik en fysiologisk løbetest på Danish Sports Academy i Rødovre. 

Pia Allerslev blev testet på et løbebånd af Henrik Deleuran Vahr, og hun gav alt, hvad hun havde. Til marts testes hun igen. 

– Jeg er konkurrencemenneske. Jeg har brug for at blive presset, når jeg løber. Det var hårdt dét her. Hårdere end når jeg løber i det daglige. Men det var også sjovt. Jeg kan lide at give den gas, siger en sveddryppende borgmester. 

Formålet med testen var at finde ud af, hvor Pia Allerslev har sin styrke og sine svagheder som løber. 

– Vi undersøger tre parametre, der alle har indflydelse på Pias løbepræstationer: Den maksimale iltoptagelse (konditallet), udholdenheden og løbeøkonomien, siger Henrik Deleuran Vahr. 

– Den maksimale iltoptagelse siger noget om, hvor stor en motor man har. Udholdenheden fortæller os, hvor god man er til at bruge sin motor. Hvor stor en procentdel af motorens størrelse kan man bruge, inden man begynder at ophobe for megen mælkesyre. Den sidste parameter, løbeøkonomien, viser os, hvor meget ilt man skal bruge for at skabe fremdrift. Denne parameter kan sammenlignes med, hvor langt en bil kører på literen. 

Pia Allerslev blev testet på Danish Sports Academys iltoptagelsesudstyr og fik målt et kondital på 44,8. Det placerer hende over gennemsnittet af kvinder i hendes aldersklasse.

– Pias udholdenhed er ganske fornuftig, da hun kunne bruge ca. 83 pct. af motorens kapacitet, inden hendes mælkesyre begyndte at stige, siger Henrik Deleuran Vahr.

– Hendes umiddelbare svaghed er løbeøkonomien. Hun bruger ret meget ilt for hver kilometer, hun tilbagelægger, hvilket over længere distancer ikke er så godt. 

I denne uge har Pia Allerslev tre træningspas. Foruden testen en fem kilometer i almineligt tempo og en otte kilometer i roligt tempo. I næste uge bliver der fire pas fra fire til seks-otte kilometer med indlagte små ryk en af dagene samt evt. offroad. I sin debut i Eremitageløbet 6. oktober løb Pia Allerslev i tiden 1.19.59 for de 13,3 kilometer.