Når du først er blevet bidt af en gal løber, kræver det nærmest også, at du investerer i et løbeur for at holde styr på, hvor meget du forbedrer dig.

Men hvad skal du vælge? Heldigvis har vi allerede løbet mange kilometer med de fire bedste løbeure på markedet, så du kan læse, hvilket der passer bedst til dig og dit behov.

Hvert ur er blevet testet både som smartwatch, løbeur og generelt sportsur – og der er meget stor forskel på, hvem de fire ure appellerer til og hvorfor.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele testen af fire gode, men forskellige løbeure i variende prisklasser. Der er et til hver en smag og pengepung. Find uret der passer dig, og få mere ud af din løbetur ...

Det får du:

  • TEST af løbeure: Når du vil mere med dit løb
  • Oversigt og råd: Kend dit behov før du køber løbeur
  • Fakta: Pulstræning - en effektiv hjælper

Når du først er blevet bidt af en gal løber, kræver det nærmest også, at du investerer i et løbeur for at holde styr på, hvor meget du forbedrer dig.

Men hvad skal du vælge? Heldigvis har vi allerede løbet mange kilometer med de fire bedste løbeure på markedet, så du kan læse, hvilket der passer bedst til dig og dit behov.

Hvert ur er blevet testet både som smartwatch, løbeur og generelt sportsur – og der er meget stor forskel på, hvem de fire ure appellerer til og hvorfor.

TomTom Spark Cardio+Music
TomTom Spark Cardio+Music
Vis mere

TomTom Spark Cardio+Music

Lille ur med indbygget musikafspiller

TomToms bud på et sportsur er et overraskende positivt bekendtskab – selv om det også har nogle svagheder, du skal være meget opmærksom på.

TomTom er lidt outsideren i denne test fordi deres ure af de fleste ”seriøse” sportsudøvere anses for at være amatøragtige. Men det er absolut ikke ensbetydende med, at TomTomsCardio+Music ikke har nogen åbenlyse fordele, som mange nok vil finde spændende.

Mindre end de fleste

TomToms ur er en del mindre end i hvert fald de to ”store” i denne test, Garmins Fenix 3 og SuuntosSpartan. Det virker ikke nær så overvældende, og de fleste vil nok føle at det ikke overtager hele den nederste del af armen, hvilket ellers er tilfældet med især de to førnævnte. Ulempen ved det er, naturligvis, at skærmen også er meget mindre, og der er meget mindre information på den. Derudover vil det være de færreste, der vil synes at Spark er særligt kønt – og det vil nok ikke blive dit primære ur nogensinde.

Hæslig opladning

For at kunne lade TomTom Spark op, skal man først tage selve urdelen ud af remmen og derefter sætte det i laderen – som naturligvis er proprietær. Det er decideret håbløst og besværligt. Til gengæld er opladningen hurtig og effektiv.

Musik – men ikke fra Spotify

En af de bedste ting ved Spark er, at man kan afspille musik uden brug af telefonen. Det er en dejlig funktion, men vi er kommet rigtigt langt i den teknologiske udvikling siden MP3 – ikke desto mindre er det netop, hvad Spark understøtter. Her er ingen streamingtjenester, så hvis du kun lytter til musik på Spotify, Tidal eller Apple Music er det altså ikke en mulighed at overføre. I øvrigt er det ret besværligt at overføre musikken til uret, hvilket ikke gør motivationen for at bruge funktionen større.

God GPS og pulsmåler

TomTom er GPS eksperter, og det viser sig i Spark. GPS’en er præcis og kan snildt hamle op med konkurrenterne. Pulsmåleren der sidder på bagsiden af uret er faktisk også ret præcis, og det er mere overraskende. I forhold til at bruge et pulsbælte kombineret med eksempelvis Fenix 3 eller SuuntoSpartan afviger Spark ikke ret meget, og de fleste vil fint kunne bruge Sparks målinger. Til gengæld leverer Spark ikke nær så mange data som konkurrenterne, og for den mere avancerede atlet er det formentlig alt for basalt.

Ikke til proffen

Spark er ikke til den professionelle eller meget kræsne sportsudøver, men det er tydeligvis heller ikke målgruppen. Hvis du til gengæld ”bare” leder efter et ur der kan tracke dit løb og samtidig afspille musik er Spark et rigtigt godt bud – og så er det billigere end konkurrenterne.

  • + Batterilevetid
  • + Afspiller musk
  • + Præcis GPS
  • - Smågrimt design
  • - Opladningssystem stinker
  • - Kan ikke bruges med streamingtjenester

Pris: 1.495 kr.

Karakter: 2/6 stjerner

Suunto Spartan
Suunto Spartan
Vis mere

SuuntoSpartan

Kæmpeur til kæmpe pris

Suuntos ur er enormtstort, og ikke for folk med meget tynde håndled – og prisen er også lidt for stor.

SuuntoSpartan er på mange måder næsten identisk med Garmins Fenix 3. Den største forskel er faktisk, at Suunto har integreret en touchskærm på uret – og så at Suunto uret er noget større. Og den lille størrelsesforskel gør faktisk ret meget, for Garmins ur er stort, men Suuntos er decideret enormt når det kommer på armen (Da vi så det første gang i kassen synes vi ikke, det så stort ud – men prøv det på armen inden du køber…) For dem der udelukkende vil bruge uret til sport er det måske ikke det store problem, for der er et stort ur meget naturligt. Men som hverdagsur er det de færreste, der vil gå rundt med en veritabel bornholmer på armen. Byggekvaliteten er der til gengæld ikke noget at udsætte på – den er helt i top.

Masser af funktioner og god skærm

Suunto er tæt pakket med stort set alle de funktioner, man har brug for – både til løb men også til stort set alle andre sportsgrene.

Skærmen er stor – og god. Alt hvad der foregår er tydeligt, selv i dagslys. Touchfunktionen er også fin, om end den er langt fra så responsiv som eksempelvis Apple Watch. Menuerne er nogenlunde okay bygget op, men der kan være enkelte ting, der er begravet i flere lag. Efter en uges brug er vi dog fundet de fleste funktioner og har vænnet os til opbygningen. Det er praktisk, at man kan skifte til at bruge de fysiske knapper – når man løber er det ret svært at betjene en touchskærm har vi opdaget.

Forkerte målinger

Suuntos tidligere modeller havde en synlig – og grim – GPS antenne. Argumentet var, at Suunto skulle have plads til at indbygge den mest præcise GPS muligt, og GPS’en i deres Ambit serie er da også noget af det mest præcise – indtil nu, altså. For det er faktisk lykkedes at lave et ur, der er lige så præcist, men altså uden at klaske en stor, grim antenne på. (Om end vi faktisk ikke er helt sikre på, at vi ikke ville foretrække den eksterne antenne frem for at uret er blevet SÅ stort.)

Problemet er altså ikke udenfor, men opstår til gengæld indenfor på løbebånd, hvor en løbetræning der reelt var 4 km blev målt til 5. Problemet her er formentlig softwaren som er helt nyudviklet, og det kan blive bedre med opdateringer over de næste måneder. Men lige nu er det lidt for upræcist.

Alt for dyrt

Vores testudgave af Garmin Fenix 3 er udgaven uden indbygget pulsmåler. Den ligger lige nu til omkring 2.600 kr., hvor SuuntoSpartan koster 4.900 kr. i den billigste udgave, som er den vi har testet. Det er alt, alt for højt, og Suunto skal skynde sig at få prisen ned, hvis Spartan skal være en reel konkurrent til Fenix 3. Selv om du er Suunto fan vil du skulle starte helt forfra med Spartan, som har et helt andet styresystem end de forrige modeller – så Garmin er pludselig ikke så fremmed, og til næsten halv pris af Suunto’en er det altså svært at forsvare. Hvis Suunto får styr på deres softwarefejl og rydder lidt op i interfacet er Spartan dog et godt ur – forudsat du kan leve med størrelsen.

  • + Præcis GPS
  • + God skærm
  • + Byggekvalitet
  • - Forkerte målinger indendørs
  • - Pris
  • - For stort

Pris: 4.900 kr.

Karakter: 3/6

Polar M600
Polar M600
Vis mere

Polar M600

Hybrid med fordele og ulemper

Polar går en anden vej end konkurrenterne, og har du en Android telefon kan Polar M600 godt være interessant for dig.

Polar er lidt en outsider når det kommer til de meget seriøse sports- og løbeure. De har altid været der, og har egentlig også lavet nogle udmærkede produkter, men deres profil har samtidig altid været mindre fremtrædende end eksempelvis Garmin og Suunto’s. Med deres nye M600 går de også radikalt anderledes til værks end konkurrenterne; i stedet for et ”fuldblods” ur med eget styresystem er Polar gået i seng med Googles Android Wear – og det skal vise sig at være en ganske udmærket ide – i hvert fald hvis du bruger en Android telefon. iPhone brugere skal derimod lige tænke sig en ekstra gang om før de kaster penge efter M600.

Firkantet design

Ligesom TomToms deltager i denne test er Polars ur ikke rundt men har en firkantet skærm. Faktisk virker hele uret meget firkantet. Det er ikke nødvendigvis dårligt, for det udstråler samtidig ”sport” med dets tykke gummiarmbånd. Men som hverdags ur er det nok lidt for klodset til de fleste. Og det er jo en skam, når uret nu har Android Wear, der netop er beregnet til at være koblet til telefonen 24/7. Men igen – det er en smagssag, og der er naturligvis dem, der vil synes at uret fint går til hverdagsbrug.

Android Wear

Styresystemet i Polar M600 er Android Wear fra Google. Det giver en hel bunke muligheder, og i modsætning til konkurrenterne er uret et regulært smartwatch lige så meget som det er et sportsur. Det eneste der adskiller M600 fra et ur fra eksempelvis Huawei eller Motorola er dets design og en dedikeret knap til at starte Polars egen sportssoftware. Uret kan starte og slutte telefonopkald, man kan installere et hav af apps og meget, meget mere. Især det sidste er vigtigt, for det betyder, at du faktisk kan installere din favorit løbeapp og bruge den via uret også. Stort set alle de ”store” som Runtastic, Under Armour og Endemondo kan altså bruges – det eneste du skal gøre er at installere dem på telefonen, så fungerer de automatisk med dit ur.

Det er for så vidt rigtigt fint, men hvis du er iOS bruger har du et problem, for så fungerer det simpelthen ikke at installere apps. Der er også andre vigtige funktioner der ikke fungerer sammen med iOS – for eksempel kan du godt se en SMS men ikke svare på den – og sådan er der mange steder hvor du er lidt handikappet. Med andre ord skal du tænke dig rigtigt godt om før du køber Polar M600 hvis du har en iPhone.

Vandtæt – HELT vandtæt

I modsætning til de fleste Android Wear enheder er Polars ur vandtæt så det fint holder til at du svømmer med det. Det er naturligvis et krav for at det er et rigtigt sportsur, og det er her, Polar virkelig bygger bro imellem sportsure og ”almindelige” Android Wear ure, der oftest kun er IP67 eller IP68 certificerede og dermed højst kan holde til lidt vandstænk og eventuelt et brusebad hvis man glemmer at tage dem af. Men M600 klarer altså en god, lang svømmetur uden problemer.

Simpel og praktisk software

Polars egen software startes ved et tryk på en dedikeret knap under skærmen. Herefter vælger man aktivitet og så får man en oversigt på skærmen over relevante oplysninger som kalorieforbrug, varighed og puls. Alt i alt ganske let at gå til. Efterfølgende kan man på telefonen få et overblik over træningen, ligesom man kan se, hvor mange skridt man har gået, hvor længe man har sovet og andre detaljer. Der er en del muligheder for at indstille og fifle med softwaren – man kan eksempelvis selv oprette træningsprofiler hvis ens foretrukne sport ikke findes – men der er langt til de meget avancerede funktioner som især Garmin og Suunto leverer på deres ure.

Udmærket all round ur

Alt i alt er Polars M600 et ganske udmærket ur med masser af muligheder for at udvide og tilpasse. At det samtidig er et fuldblods smartwatch er kun godt, men for de meget seriøse løbere/triatleter vil det nok ikke kunne klare mosten. Men for de fleste vil det være en ganske glimrende blanding af sportsur og smartwatch.

  • + Vandtæt
  • + Android Wear
  • + Veldesignet software
  • + Fornuftigt prissat
  • - Har ikke de allermest avancerede sportsfunktioner
  • - Designet er lidt kluntet

Pris: 2.699 kr.

Karakter: 4/6

Garmin Fenix 3
Garmin Fenix 3
Vis mere

Garmin Fenix 3

En klassiker bliver bedre

Garmins Fenix 3 er en god hybrid imellem et meget avanceret sportur og et meget simpelt smartwatch. Og hvis du kan lide et maskulint, sporty design, så er det det bedste på markedet.

Når man åbner kassen virker Fenix 3 ganske abnormt stort. Til gengæld virker det ikke nær så stort når det kommer på armen. Faktisk virker det nærmest småt sammenlignet med SuuntosSpartan, men det er stadig en del større end både TomToms og Polars ure. Men designet, der er ret maskulint, passer fint til størrelsen på uret og det er en ret harmonisk pakke som de fleste (mænd) vil finde passende på armen. Kvinder vil nok synes at Polar M600 passer en smule bedre på et mindre håndled.

Præcist i alle funktioner

Garmin har raffineret på Fenix serien over tre generationer og i modsætning til Suunto er Fenix 3 ikke et radikalt nyt design med funktioner de aldrig har prøvet før. Faktisk minder Fenix 3 meget om sine forgængere i både software og hardware, og det er egentlig udmærket, for det betyder samtidig, at Garmin har lavet et præcist og gennemarbejdet ur, der kan alt det man forventer af et sportsur. Her er alle de sportsgrene man har brug for, og man kan selvfølgelig selv tilføje flere.

Smartwatchfunktioner og de funktioner man normalt finder i ”trackere” er derimod fraværende på Fenix 3 og man skal lede længe efter for eksempel avanceret søvn-tracking. Man kan udvide uret med apps fra forskellige 3. parts udviklere, men udbuddet er begrænset i forhold til eksempelvis M600 fra Polar.

God smartphone app

Garmins app der kører på din smartphone fortjener et par rosende ord. Den er godt opbygget og menuer er logisk placeret, og også her kan man tydeligt fornemme, at det ikke er en app der er lavet på kort tid; den er udviklet over en lang periode og med masser af brugerfeedback fra de tidligere versioner. Der findes også en web-udgave, hvor langt de fleste funktioner også kan findes – praktisk.

Perfekt pris

Fenix 3 koster ca. 2.600 kr., hvilket placerer det hvor det kan konkurrere med Polars ur på prisen og banker Suunto af banen. Til gengæld skal man altså leve uden en touchskærm og de mange avancerede smartphone funktioner Polars M600 kan levere. Uret er perfekt til det, det er beregnet til, nemlig de mere seriøse atleter og dem, der virkelig vil noget med deres træning – og dertil er prisen næsten helt perfekt. Kan du undvære de mest avancerede smartwatch funktioner (Og skal vi være ærlige, så er det nok de færreste, der ikke kan det), ja så er Fenix 3 det bedste bud på et allround sportsur lige nu.

  • + God pris
  • + Præcis GPS
  • + Batterilevetid
  • - Nogen vil finde det for stort

Pris: 2.672 kr.

Karakter: 5/6