200 danskere med Alzheimer skal som de første i verden deltage i et forsøg med fysisk træning.

Bevægelse og træning kan måske hjælpe patienter med Alzheimers til at huske bedre.

Som de første i verden skal en gruppe danskere ramt af den alvorlige demenssygdom deltage i et forsøg, der vil vise, om motion har en gavnlig effekt på hukommelsen.

Det er landets otte demensklinikker, som med en bevilling på 13,3 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd i løbet af 2011 vil tilbyde 200 patienter med Alzheimer i lettere grad at deltage i forsøget.

Under ledelse af fysioterapeuter skal de dyrke motion af forskellig art og varighed alt efter alder og fysiske kræfter.

Ifølge professor, dr.med. Gunhild Waldemar er forsøget banebrydende, fordi Alzheimer hidtil har været anset som en sygdom, der var håbløs at behandle.

- Af en eller anden grund er der ingen, der tidligere har tænkt i retning af genoptræning af patienterne, måske fordi Alzheimer betragtes som noget, der ikke rigtig kan gøres noget ved. Men vi mener, at der er grund til at anlægge et mere optimistisk syn, siger Gunhild Waldemar, der er leder af hukommelsesklinikken på Rigshospitalet og som skal stå i spidsen for projektet.

Alzheimer er uhelbredelig, men forsøg med mus har vist, at deres Alzheimerforandringer i hjernen svinder med træning.

Opnår forsøgspersonerne samme resultat som musene, er perspektiverne store, da der dermed er udsigt til, at motion sammen med medicin kan forhindre sygdommen i at udvikle sig yderligere.

- Ingen medicin kan kurere sygdommen, og det kan fysisk træning heller ikke. Men ethvert tiltag, som kan fremme patienternes funktionsniveau, er vigtigt. Det vil betyde, at de kan klare sig uden hjælp i længere tid og dermed også indebære en sundhedsøkonomisk gevinst, siger Gunhild Waldemar.

/ritzau/