Har du lidt ekstra på sidebenene? Så får du mere ud af en halv times træning end en hel, viser ny undersøgelse.

Jo længere tid du bruger på løbebåndet, desto mere energi forbruger du. Og det skulle gerne give et større vægttab på sigt. Men en ny dansk undersøgelse peger på, at der er flere faktorer involveret i et vægttab end minutterne brugt i fitness.

Undersøgelsen viser, at overvægtige opnår det samme vægttab ved at motionere 30 minutter frem for 60 minutter. Det skriver Videnskab.dk.

»Når folk motionerer i mindre grad, så har de mere overskud til at være aktive resten af dagen. Det skaber et større vægttab på sigt,« siger Anne Sofie Gram, ph.d.-studerende ved Institut for Biomedicin på Københavns Universitet.

I undersøgelsen inddelte den tværvidenskabelige forskergruppe fra Københavns Universitet 61 moderat overvægtige (se faktaboks), der ikke var vant til at træne, men ellers sunde, danske mænd i tre grupper.

Den ene gruppe fik at vide, at de skulle træne 60 minutter dagligt i et fitnesscenter. Den anden gruppe skulle træne lige så mange gange, men kun 30 minutter dagligt. Den tredje gruppe skulle derimod ikke ændre livsstil og tjente som kontrolgruppe.

Undervejs målte forskerne deltagernes vægt, blodsukkerniveauer og energiforbrænding. Efter 13 uger kunne forskerne konstatere, at de to træningsgrupper havde forbedret deres sundhed generelt, og hver gruppe havde tabt sig statistisk set lige meget.

Samtidig forhørte forskerne sig omkring deltagernes kostvaner for at tjekke, om de havde ændret sig undervejs for de tre grupper, og det havde de ikke.

Læs også hos Videnskab.dk: Det sundeste vægttab kræver både motion og diæt 

I løbet af de 13 uger blev forsøgspersoner fra de tre grupper desuden interviewet af forskerne. Interviewene afslørede blandt andet, hvordan forsøgspersonerne oplevede træningen, hvor meget energi de følte at have, samt hvor positive de var omkring at træne.

Interviewene viste, at deltagerne fra gruppen, der trænede 30 minutter dagligt, oplevede at have mere energi end 60 minutters-gruppen. Deri ligger forklaringen, mener Anne Sofie Gram.

»Hvor 60 minutters-gruppen måske tog hjem og smed sig i sofaen, fordi de var trætte, så var den anden gruppe glad og fyldt med energi til at være aktive resten af dagen,« siger Anne Sofie Gram.