Kvinder dropper i rask væk træningen til fordel for børn, job og hverdagens pligter. Men ironisk nok  får du langt mere energi til hverdagens sysler, når du træner.

Vi kender det alle sammen – pligterne hober sig op. Vaskebunken har nået nye højder, dit skrivebord ser flot ud, men opgaverne ligger i stakkevis på din mailkonto – ventende på at du skal tage stilling. Børnene er svære at få til at sove om aftenen og endnu sværere at få op om morgenen.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs mere om hvorfor kvinder næsten altid vælger den aktive del af hverdagen fra, og hvad du skal fokusere på hvis du vil holde en kontinuerlig livstil, med træningen som en del af dine daglige rutiner.

Det får du:

 • Artikel: Kvinder dropper i rask væk træningen
 • Guide: Det sker der i kroppen under træning
 • Guide: 7 gode råd til at holde træningen ved lige

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Kvinder dropper i rask væk træningen til fordel for børn, job og hverdagens pligter. Men ironisk nok  får du langt mere energi til hverdagens sysler, når du træner.

Vi kender det alle sammen – pligterne hober sig op. Vaskebunken har nået nye højder, dit skrivebord ser flot ud, men opgaverne ligger i stakkevis på din mailkonto – ventende på at du skal tage stilling. Børnene er svære at få til at sove om aftenen og endnu sværere at få op om morgenen.

Du er kommet til et punkt, hvor hverdagen ser uoverskuelig ud. Der er bare ikke mere energi og slet ikke overskud til at hoppe i løbeskoene. Det du allermest har lyst til, er at ligge på sofaen, krybe under dynen og se Netflex hele dagen – flugten fra pligterne. Pligterne, vi kvinder ofte selv giver os. For det er ikke okay at være middelmådig – det er jo næsten et skældsord.

Men årsagen til at vasketøjet har nået en højde, hvor børnene kan rutsje ned af – er at du er gået efter dit drømmejob,

Og grunden til at du har en mailbox, der er fyldt til randen – er at du har aftalt med din chef, at du skal hente børnene 3-4 gange om ugen.

Det er vigtigt for dig at både hente og bringe dine børn. Og den 1. januar besluttede du og din veninde, at I skulle løbe CPH marathon – så du snører skoene efter børnene er blevet lagt i seng.

DU KAN ALT – for du er nutidens kvinde.

Men når det hele bliver for meget, så vælger vi kvinder næsten altid den aktive del af hverdagen fra. For livet handler ikke om os. Det handler om børnene, jobbet og vennerne. Det vi ikke kan overskue er at sætte tid og lyst af til bare at være os. Det lange kedelige træk, hvor vi spænder hjelmen og får trænet, selvom vi er trætte og udbrændte, er bare ikke os. Vi er til quickfix. Slowjuicekuren, diæten som lover os et vægttab på 5 kg på 2 uger, til bootcampen og til kuropholdet. Det bliver ikke prioriteret fra – gudskelov – jeg afholder jo selvbootcamp og træningsophold. Men der hvor mange fejler – det er i KONTINUITETEN. Vi kvinder bliver nødt til at være lige så vedholdende i forhold til træning som i et skænderi.

I bund og grund er der ikke noget galt med quickfix. Kuren, bootcampen eller opholdet skal inspirere dig, sætte dig i gang og hjælpe dig til at opbygge de hjælpemidler, der får dig til at gennemføre det lange seje træk. Altså der hvor træningen er blevet en rutine, hvor den aktive livsstil er en selvfølge og ikke bare en ny trend.

Det er i bund og grund op til dig, om du vil flygte og gemme dig under dynen for så, når det er for tungt, at køre endnu et quickfix – bare husk på det er skruen uden ende. Det lange seje træk er med til at give dig energi - også når vasketøjet flyder og mails hober sig op. Det er dit daglige endofin-fix i form af fysisk aktivitet, der giver dig energien til at være nutidens kvinde. Det er ikke nok bare at lade som om, at du har overskud.. Det er først når du fysisk rent faktisk har overskuddet – at det ikke længere er en idé om hvilken kvinde/mor/veninde/kollega du gerne vil være – men at du rent faktisk er det.

Så hold fast i rutinen med den aktive livsstil - den er dyr at droppe. Når du træner sættes der fut i produktionen af hormoner, som giver dig energi, stabiliserer appetitten og forebygger livsstilssygdomme – so whats not to like?

Tanja Hultengren er vores nye faste træner på BT PLUS. Vis mere

Det sker der i kroppen under træningen

Kroppens transportsystem optimeres

Kredsløbet er kroppens transportsystem. Ilt, nærings- og affaldsstoffer føres rundt med blodet til alle kroppens organer. Ved kontinuerlig træning øges hjertets evne til at pumpe blod rundt, blandt andet ved en øget blodmængde og et større hjerte, som sørger for at du i hvile har en lavere puls.

Musklerne fintunes

 • Musklerne bliver bedre til at udnytte ilt, fordi de får flere små blodkar.
 • Cellerne bliver bedre til at forbrænde fedt, optage ilt og lagre sukkerstoffer, fordi energistationerne i musklerne (mitokondrierne) udvikles.
 • Musklernes evne til at udnytte fedtet forbedres, så udholdenheden stiger. En utrænet muskel har svært ved at bruge fedt.
 • En trænet muskel kan indeholde dobbelt så meget sukkerstof som en utrænet, og den bruger sukkeret langsommere. Derfor forbedres insulinfølsomheden, så risikoen for type 2-diabetes nedsættes.Motion aktiverer gener i bl.a. musklerne. Derved øges musklens evne som hormonproducerende kirtel, og alle kemiske reaktioner effektiviseres.

De sundhedsmæssige perspektiver, der giver overskud i hverdagen

 • Blodtrykket falder – med andre ord nedsættes arbejdsbyrden på hjertet.
 • Risikoen for en blodprop falder - de dårlige fedtstoffer i blodet, triglyceriderne, mindskes, og det gode kolesterol, HDL (High-density lipoproteins), stiger.
 • Hukommelse og indlæring påvirkes positivt
 • Din evne til at håndtere den stressede hverdag forbedres
 • Appetitreguleringen fungerer bedre – slut med vægtsvingninger
 • Så hold fast i træningen og høst alle gevinsterne ved kasse 1. Du bliver i bedre humør og hverdagens sysler klares lettere.

Miniguide: Såden holder du fast i at træne

 • Hav en fast aftale med en ven. Når der er en der venter på KUN dig, så kommer du ud!
 • Sæt træningen i kalenderen - det forpligter og du har afsat tiden.
 • Få en god start på dagen og tag en morgenløbetur - inden alle pligterne kalder
 • NYT NYT NYT - køb dig selv et par nye løbesko - det motiverer til en løbetur
 • Gør mørket til “mig tid” - om aftenen er der kun dig og skumringen
 • Gør familietid til træningstid. Tag enten børnene med i fitnesscenteret eller på legepladsen. Du kan sagtens lave armstrækkere, imens børnene leger :-)
 • TAG TØJET PÅ PROMPTE, når du kommer hjem fra arbejde - så kommer du ud inden sofaen fanger

Happy Training