Hej Chris

Jeg har et spørgsmål om vitaminer og kosttilskud. Jeg tager en multivitaminpille hver dag, og det har jeg gjort i stort set alle år. Jeg tager også fiskeolie. Nu siger en veninde, at det kan være farligt, men jeg har altid fået at vide, at en vitaminpille er sundt. Hvad er op og ned i den sag?

Med venlig hilsen Bitten

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Du skriver ikke, hvor gammel du er, men for langt de fleste danskere er det ganske enkelt spild af penge at købe vitaminer og kosttilskud. Hvis du ellers spiser sundt og varieret, får du nok gennem kosten.

Om det ligefrem er farligt, har der været en del diskussion om. En dansk undersøgelse viste for en del år siden, at multivitaminpiller kunne være farlige for helbredet, og det er nok den, din veninde kan huske, for den vakte stor opsigt. Senere og større undersøgelser har ikke fundet den sammenhæng, så jeg ville ikke være nervøs, men omvendt er der som sagt heller ikke grund til at bruge penge på vitaminpiller, så længe du ellers spiser sundt og ikke mindst varieret. Forskerne er også enige om, at det er bedre at få vitaminerne direkte gennem kosten end som tilskud i pille- og dråbeform.

Mange mennesker har et alt for skødesløst forhold til vitaminer, mineraler og andre kosttilskud. Man kan faktisk godt få en overdosis. Det er især jernet i pillerne, som kan give en akut forgiftning, og flere hundrede børn forgiftes i Danmark hvert år, nogle i sådan en grad, at de må indlægges til behandling. Så har du børn i hjemmet, skal pillerne være låst væk. De er ikke harmløse.

Nogle mennesker risikerer dog at komme i underskud med nogle vitaminer og mineraler, og her kan et tilskud være gavnligt. Det gælder blandt andet ældre, som ikke har så stor appetit, her anbefaler myndighederne en multivitamin- og mineralpille. Ældre med øget risiko for knogleskørhed anbefales D-vitamin og calcium, og personer med mørk hud samt personer, som er meget lidt udendørs eller går meget tildækket klædt, anbefales D-vitamin - som vi ellers blandt andet får gennem solens stråler.

Gravide og ammende bør være særlig forsigtige, og de bør altid udelukkende tage de præparater, som jordemoder og læge eventuelt anbefaler til den enkelte. Du kan se de samlede anbefalinger hos altomkost.dk, som Fødevarestyrelsen står bag.

Jeg synes, du under alle omstændigheder lige bør vende sagen med din læge, så du kan få en vurdering af, om du spiser optimalt, og også fordi nogle former for vitaminer og kosttilskud kan have betydning for din medicin, hvis du bliver syg. Jeg håber det gav dig svar.

Stay strong, stay graceful!