Kære Chris

Jeg vil virkelig gerne lave om på min hverdag. Jeg er en kvinde på 43 år, og jeg vejer lidt for meget, bevæger mig for lidt, ryger og lever i det hele taget ikke specielt sundt. Jeg ved egentlig godt, hvad der skal til, men jeg er lidt stresset og har alt for mange opgaver og står i øvrigt alene med to mindre børn det meste af tiden. Jeg synes, det er helt uoverskueligt at se, hvordan jeg kan ændre noget i større stil. Så hvis jeg skal begynde et sted, hvad er så vigtigst? Håber, at du kan hjælpe.

Mange hilsner, en frustreret mor

 

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Jeg kan godt forstå, at det er svært. Du har samme problem, som mange har. Vi ved godt, hvad der skal til, men vi aner simpelt hen ikke, hvordan vi skal gøre det. Samtidig har du en travl hverdag. Jeg synes, det er flot, at du har så meget overskud i din situation, at du har besluttet dig for at ændre dit liv i sundere retning. Det overskud skal du bruge, og vær stolt af din beslutning.

Du stiller mig et spørgsmål, som jeg hører i mange variationer. Hvis jeg kun skal vælge én ting, hvad skal jeg så vælge? Og sagen er den, at du ikke kun KAN vælge én ting og regne med, at det er nok. Det er vigtigt, at du er opmærksom på det. I det lange løb skal der mere end én ting til. Omvendt forstår jeg godt, at du er nødt til at gøre det overskueligt og begynde et sted, så du ikke mister modet og opgiver.

Den gode nyhed er, at selv små ændringer giver gode resultater. Ikke optimale resultater, jeg understreger igen, at du på langt sigt er nødt til at ændre mere end én ting. Men kroppen reagerer med det samme positivt, når du holder op med at ryge, bevæger dig mere og begynder at spise sundere. Lidt er bedre end ingenting, mere er bedre end lidt.

Det er svært at sige, præcis hvor du skal begynde. Det vigtigste er, at du kommer i gang med ændringer og på den måde får energi og motivation til næste gode ændring for dig selv.

Størst effekt her og nu på din sundhed vil det formentlig have, at du holder op med at ryge. Rygning er årsag til en lang række sygdomme, og rygning kan begrænse lungefunktionen, så du har svært ved at dyrke motion. Omvendt kan det være svært at stoppe rygning, hvis man føler sig stresset..

Næsten lige så stor er effekten af, at du begynder at bevæge dig mere, og når du føler dig stresset, vil jeg sige, at det nok er her, du kan og bør sætte ind først. Brug en app eller en skridttæller og bevæg dig minimum 10.000 skridt om dagen. Her kan du også være sammen med børnene, som har godt af at vænne sig til at bevæge sig. Gå en tur, hvor I kan tale om dagen. Leg sammen i stedet for, at det kun er børnene, som bevæger sig. Gå ned at handle, gå til så mange ting som muligt. Gå på jobbet, når du kan. Cykling er også fint, tag trapper i stedet for elevator og rulletrapper - bevæg dig i det hele taget, når du overhovedet kan. Din appetitregulering kommer også til at fungere bedre, når du bevæger dig, så formentlig vil du uden at tænke over det få et sundere spisemønster. Og når du så har gjort det til en vane, kan du tage fat på næste positive ændring.

Du skriver i øvrigt ikke, hvordan du sover, men en god nattesøvn er også en meget vigtig faktor, når du skal trives og have kræfter til vigtige ændringer i dit liv. Og så skal du kunne tilgive dig selv, når det ind imellem ikke lykkes. Ikke fordi det skal være en undskyldning, men fordi vi alle fejler ind imellem. Bliv ved, mist ikke troen på det, så skal det nok lykkes for dig. Held og lykke med det.

Stay strong, stay graceful!