Jørn Lauenborg løber i mål på Rundforbi Stadion som vinder af det første Copenhagen Marathon i 1980 i 2.13.45. Foto: Kurt Nielsen
Jørn Lauenborg løber i mål på Rundforbi Stadion som vinder af det første Copenhagen Marathon i 1980 i 2.13.45. Foto: Kurt Nielsen

Søndag 26. april er dagen for den 36. udgave af den nordsjællandske klassiker BT Halvmarathon fra Kongens Lyngby til Rundforbi Stadion i Nærum.

Første gang, en distance på 21 kilometer 97 meter og 50 centimeter blev løbet i Danmark, var i 1983. Den afløste gamle distancer som 20 kilometer og 30 kilometer og blev populær fra starten.

Men lad os skrue historien om BT Halvmarathon endnu længere tilbage. Til 1979.

Manden bag Strandvejsløbet i 1970 (inspireret af Eremitageløbet året før) og de senere så berømte Griseløb, SNIK-legenden Per Mortensen, lancerede i 1979 idéen til Copenhagen Marathon fra Fælledparken til Rundforbi Stadion med premiere 21. juni 1980.

Jørn Lauenborg vandt i den fremragende tid 2.13.45. Jeg fulgte ham på cykel og husker det tydeligt. Jeg var dybt imponeret. Ud ad Grisestien få kilometer før mål lå han på under tre minutter pr. kilometer.

Som journalist beskæftigede jeg mig en del med den ballade, der opstod, da Sparta efter Per Mortensens lancering også ville arrangere maraton i København. SNIK protesterede voldsomt, men kunne ikke forhindre Sparta i at komme på banen.

SNIKs løb hed de første tre år Copenhagen Marathon og havde start på Østerbro. I 1983 skiftede det navn til Copenhagen Nike Marathon, og starten blev flyttet til Lyngby Storcenter i Kongens Lyngby. Men endnu vigtigere: Der blev også indført en halvmaratondistance. Den første på dansk jord.

Sidste år med helmaraton var i 1984 (Allan Zachariassen vandt i 2.14.45), og i 1985 skiftede løbet navn til Copenhagen Nike Halvmarathon med BT som sponsor og mediepartner.

Vi mente ikke, at der var plads til to internationale maratonløb på samme tid i København. Så hellere koncentrere sig om at lave Danmarks bedste halvmaraton.

Der kom endnu et navneskifte i 1990 til Copenhagen Toms Halvmarathon. Og ét til i 1996, da BT også overtog navnesponsoratet. Siden har det heddet BT Halvmarathon, og det var i mange år også danske mesterskaber.

I 2007 udvidede man med Danmarks første kvartmaraton, men det blev aldrig den store succes og blev pillet af programmet få år efter.
Da løbet fejrede 20 års jubilæum i 1999, satte Carsten Jørgensen løbsrekord med 1.02.47. Han var dukket op i sidste øjeblik og havde fået startnummer 4325.

Jeg kørte i ledsagerbilen med Klaus Kristiansen som chauffør og rullede vinduet ned, da vi lå ved siden af ham.

”Du ku’ godt have sagt, at du kom,” råbte jeg til ham. ”Du skal ikke vide alt,” lød svaret med et stort grin fra ”Elgen”, som fænomenet Carsten Jørgensen kærligt blev kaldt.

Han havde fået idéen til at løbe med om morgenen efter at have deltaget i et orienteringsløb om lørdagen.

BT Halvmarathon har gennem årene kun haft tre formænd. Per Mortensen blev i 1985 afløst af Torben Steen Nielsen, som var formand til 2002. De sidste 13 år har Klaus Kristiansen stået i spidsen for organisationen bag et af Danmarks mest elskede gadeløb.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.