Kampen for en skarptskåret sommerkrop kan være hård, sej og lang. Måske er det derfor, det bliver mere og mere udbredt at tage ’hjælpemidler’, som kan gøre det lidt lettere at smide de overflødige kilo og optræne muskelmasse.

I Norge har politiet ifølge VG netop beslaglagt et historisk stort lager af stoffet clenbuterol, også kendt som clen, som egentlig er astmamedicin til heste, men som hos mennesker øger fedtforbrændingen. Og netop derfor er det populært blandt kvinder, der gerne vil tabe sig. Også herhjemme er stoffet velkendt.

»Det er bestemt udbredt herhjemme. Det er vores indtryk, at det er særligt udbredt i fitness- og bodybuilder-konkurrencemiljøet. Der er det ikke nødvendigvis noget, de taler højt om, men der er ikke tvivl om, at det er et stof, der bliver brugt,« siger seniorkonsulent ved Anti Doping Danmark Malene Radmer Johannison til BT.

Særligt kvinderne er tilsyneladende glade for clenbuterol. Nogen tror, at det påvirker kroppen på en måde, der minder om anabole steroider, men ikke har de samme tydelige bivirkninger, såsom dybere stemme og kraftigere hårvækst.

»Retorikken omkring stoffet er positiv, og det er muligvis også derfor, det er blevet så populært. Clenbuterol har nok et bedre ry, end det har fortjent i forhold til sundhedsrisikoen, for selvom bivirkningsprofilen er en anden end ved anabole steroider, betyder det ikke, at bivirkningerne ikke er der,« understreger Malene Radmer Johannison.

Bivirkningerne kan være alt fra hjerterytmeforstyrrelser til rystelser og i værste fald hjertestop.

Dog er det svært at kortlægge, hvor mange der faktisk tager stoffet i Danmark, for eftersom det er ulovligt, så er det ikke noget, der bliver talt højt om i fitness-miljøerne.

Alligevel tyder meget på, at stoffet er ganske populært, særligt hvis man leder på internettet. Malene Radmer Johannison fortæller om fora, hvor fitness og konkurrenceinteresserede kan skrive med hinanden og efterspørgslen på clenbuterol er stor.

Men det er ikke kun blandt bodybuildere og fitness-konkurrenter, at det er populært.

»Vi har ingen forestilling om, at stoffet begrænser sig til konkurrencemiljøet. Vi er fuldt ud opmærksomme på, at det også i nogen grad bruges af almindelige motionister, der træner i fitnesscenteret,« siger Malene Radmer Johannison.

Umiddelbart er det også blevet nemmere at få fingrene i det forbudte stof. BT laver en hurtig søgning på internettet og det bliver hurtigt klart, stoffet bliver åbenlyst forhandlet og det er heller ikke ualmindeligt, at folk i konkurrence-miljøet ’kender nogen, der kender nogen’, som kan skaffe det, mener Malene Radmer Johannison.

Faren er dog stor ved køb og brug af clenbuterol, for når du køber stoffer, der produceres og distribueres ulovligt, så er der ikke nogen, der reelt ved, om kapslerne indeholder det, der står, og hvilke forhold, de er produceret under.

»En nylig undersøgelse af dopingstoffer konfiskeret på den schweiziske grænse viste, at mindre end 20 procent af de analyserede dopingstoffer faktisk indeholdt det, der stod på labelen. Derfor risikerer du, at du dybest set ikke ved, hvilket stof du putter i kroppen og i hvilke doser,« forklarer Malene Radmer Johannison.

Og derfor har hun en simpel bøn til alle dem, der overvejer det farlige stof:

»Mit råd til alle, der kunne overveje at tage stoffet, er: Lad nu være. Det er forbundet med en for stor risiko, og det er ikke noget, der er ’normalt’ at gøre på trods af, hvad du hører i fitnesscenteret.«