Flere og flere gør det. Ligesom vi vil sidde udendørs hele året på caféerne, vil vi også træne ude – selv om det både er mørkt og koldt. Her er tip til de gode steder.

Vi elsker at træne ude på trods af kulde og mørke. Men, hvor finder man de gode steder?

Læs her om de udbredte motionsformer i det fri - og få tips til gode udesteder at motionere i København, hvor du får både lys og læ.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her


Lysløjpe i Søndermarken. Træningspavillon ved Søerne. Mountainbikeruter i Nordsjælland. Skatepark i Fælledparken. Parkour-installationer ved Carlsberg. Streetbasket i Ørestaden.

Der er talrige alternativer til spinningsalens tunge luft eller halvfjerdsernes mørke haller, efter at mange idrætsaktiviteter har fundet deres eksistens udenfor – i byrummet eller naturen.

- Vi vil gerne opføre os, som om vi boede i Sydeuropa. Cafeerne har fået terrassevarmere og tæpper, så vi kan sidde udenfor hele året. Og den tendens ser vi også i forhold til idræt, siger Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, der med penge fra danske idrætsforbund og foreninger samt Tipsmidlerne støtter byggeri inden for idrætsområdet.

Især de seneste fem-seks år har han set en markant stigning i udendørs projekter.

I dag er hvert andet projekt, der bliver realiseret, udendørs, hvor det for 15 år siden kun var en tiendedel. Og de udendørs faciliteter er helt med på beatet, når det kommer til at følge de nyeste motionstrends.

- I øjeblikket arbejder vi med, hvordan man laver Cross Fit-installationer i det fri. Og så vi er med i et projekt i Rudersdal Kommune, hvor Danmarks første træningsområde til triatlon skal bygges op, fortæller Torben Frølich.

Også de steder, hvor fonden støtter indendørsprojekter, har man fået øjnene op for, at folk gerne vil træne i det fri. For eksempel bliver der ifølge Torben Frølich flere steder bygget terrasser med spinningcykler, så man kan springe i spinning-sadlen udendørs.

Undersøgelsen »Danskernes Motions- og Sportsvaner i 2011« konkluderer også, at træningen for alvor er rykket ud i det fri.

- To-tre årtier tilbage rykkede man idrætten indenfor og byggede haller i lange baner, men de sidste fem-ti år er idrætten for alvor rykket ud igen, siger Maja Pilgård fra Idrættens Analyseinstitut, der har analyseret tallene i undersøgelsen.

De nye tal viser, at naturen, veje og fortove er der, hvor mere end hver tredje voksne dansker oftest dyrker idræt.

- Det er især løb, der vinder kraftigt frem, men også moutainbike, triatlon og nogle mindre trends som kajak, kitesurf og parkour har fundet god grobund, siger Maja Pilgård.

Hun mener, at vores udlængsel – når det gælder idræt – skal findes i naturens tilgængelighed. Den har altid åbent og kræver ikke medlemskab.

- Samtidig giver det at komme ud noget ekstra i en stresset hverdag. Man kobler af og får frisk luft i stedet for at stå inde i et mørkt lokale med høj musik. Og så passer det med at komme ud i naturen godt ind i tidens værdier, hvor vi skal leve back to basics, og der er fokus på mindfulness og økologi, siger Maja Pilgård.

Læge og foredragsholder Jerk W. Langer, der selv har løbet mere end 200 maraton, kæder vores trang til udendørs træning sammen med den modreaktion, man i øjeblikket ser på den højteknologiske træning.

- Det er efterhånden sværere at programmere et løbebånd end min harddisc-recorder. Og vi er tilbøjelige til at tælle kilo, måle tid, afregne kilometer og tælle repetitioner i én uendelighed. At komme tilbage til naturen med kun sin egen krop og de tilfældige redskaber, som man finder på sin vej, er måske en ubevidst reaktion i mod det teknologiske træningsræs, siger han.

Samtidig afspejler det at træne ude ifølge Jerk W. Langer, at man træner af lyst og får en positiv oplevelse ud af træningssessionen, da det trods alt er sjovere at løbe en tur i skoven end at indhente løbebåndet i fitnesscentret.

- Udendørs træning kendetegnes i høj grad ved, at man har en indre motivation, altså at man virkelig vil det og nyder det, mens sundhedseffekten mere opfattes som en ekstra bonusgevinst. Træning i et fitnesscenter kan efter min opfattelse virke mere tvangsbetonet og drevet af ydre motivation, altså at man gør det, fordi man føler sig presset af hensyn til, hvordan andre mennesker opfatter ens vægt og udseende, siger han.

Og det er ikke kun motivationen, der opnår ekstra styrke i naturen. Udendørs træning kan, i hvert fald i teorien, give en bedre træningseffekt med mindre risiko for overbelastning, forklarer Jerk. W. Langer.

- Man løber med skiftende fart og skridtlængde, man cykler opad og nedad og drejer om hjørner. Alle disse ekstrabevægelser og variationer betyder, at flere muskelgrupper inddrages i træningen, så man undgår den fuldstændig ensartede og i værste fald skadesfremkaldende belastning, som eksempelvis ti kilometer på et løbebånd kan indebære, siger Jerk W. Langer.

Træningseffekten er én ting. Den udendørs leg er også vigtig for vores fysiske og mentale velbefindende – ikke mindst i vintermånederne.

- Nu kommer tiden, hvor det er mørkt, når vi tager på arbejde, og mørkt når vi skal hjem igen. Så enhver mulighed for at få naturligt fuldspektret sollys i øjnene er med til at finindstille viserne på vores indre ur og hermed sørge for, at vi sover ordentligt samt ikke bliver vintertriste, siger han.

Derudover viser erfaringerne ifølge Jerk W. Langer, at man hærder sine slimhinder i næsen ved at være udenfor, og at man derfor er mindre sårbar over for forkølelse og andre infektioner.

- Jeg tør nu ikke lægge hovedet på blokken for, om det virkelig hænger sådan sammen, siger han.

Trods de mange positive effekter kan det især i vinterhalvåret være svært at slæbe sig ud i kulden. Ikke mindst, når mørket har sænket sig over naturens indbydende stier og henviser træningen til oplyste villaveje.

Derfor har man flere steder sat lys op på populære løbestier, såkaldte lysløjper, så vinterens mørke ikke længere spiller på sofaens hold. Et eksempel på små tiltag, der trods sin simpelhed får meget ros i evalueringerne.

Knap 90 procent af danskerne er ifølge »Danskernes motions- og sportsvaner i 2011« glade for og trygge ved at bruge de mere uformelle idrætsområder til idrætsaktivitet. Samme positive tilbagemelding oplever Lokale- og Anlægsfonden i evalueringerne, der kommer fra de projekter, de har støttet.

- Vi ser en ekstrem stor tilfredshed, men det er også folk, der ikke er vant til at have noget. For eksempel har løbere, der i vinterhalvåret har været henvist til villaveje, nu fået oplyste ruter med ordentligt underlag i lækre omgivelser, siger Torben Frølich.

Han erkender dog, at faciliteter som træningspavilloner, hvor man kan styrketræne i det fri, fungerer bedst i de større byer.

- Det er lidt sværere at få til at køre i de mindre byer, hvor folk ikke på samme måde har lyst til at lave noget, mens andre kigger på, siger han.

Blufærdigheden er i det hele taget en vigtig spiller i forhold til at rykke folks idrætsvaner ud i det offentlige uderum.

- I et land som Kina er der mange af de her faciliteter rundt omkring i parker og byer generelt. Det er en del af folkekulturen, især for den ældre del af befolkningen. Men der er vi ikke helt nået til i Danmark. Vi har for eksempel overvejet at sætte træningsredskaber op ved togstationer, hvor man ofte har lidt ventetid. Men der er danskerne endnu lidt for blufærdige, er vi kommet frem til, siger Torben Frølich.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her