Når maratonløberne ræser gennem gaderne, er der mange ikke-motionister, der spekulerer i, om ikke det kan være skadeligt at presse sin krop så hårdt. Men det er det ikke.

Du har sikkert en eller flere bekendte, som lystigt hopper i løbeskoene og tilbagelægger 42,195 kilometer i et maraton eller træner sig op til et triatlon på 225,9 kilometer.

Men kan deres ekstreme træning ikke slide på deres krop og i sidste ende gøre mere skade end gavn? Nej, skriver Videnskab.dk.

I en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse konkluderer forskerne, at det ikke er skadeligt at være en såkaldt ’supermotionist’, der træner 10 timer eller mere om ugen.

- Der er nogle risici, men vi kan ikke generelt sige, at det er farligt at være supermotionist. Man skal selvfølgelig individuelt tage stilling til, om træningen er skadelig og være opmærksom på, hvordan kroppen reagerer på træningen. Det er den vigtigste konklusion, siger Kristian Overgaard, der er lektor ved Institut for Folkesundhed – Idræt på Aarhus Universitet og medforfatter på rapporten.

Læs også hos Videnskab.dk: Maraton og triatlon skader hjertet

Ifølge rapporten kan op mod fem procent af danskerne betegnes som ’supermotionister’, og forskerne har derfor undersøgt forskellige aspekter, der er relevante for mennesker, som træner mere end normalt.

I rapporten peger forskerne blandt andet på, at dødeligheden blandt supermotionisterne ikke øges i forhold til den almindelige befolkning. Det er derimod flere gange påvist, at det har en positiv effekt på levetiden at dyrke motion.

Læs også hos Videnskab.dk: Træningsafhængige får abstinenser som alkoholikere

- Litteraturen understøtter ikke, at man har en højere dødelighed som supermotionist, men vi ved ikke helt, hvad der sker, hvis man fortsætter langt op i alderen, siger Kristian Overgaard og tilføjer, at man ikke kan undgå alle sygdomme ved at træne.

Professor Michael Kjær bakker Kristian Overgaard op – inaktivitet er farligere ned overtræning:

- Meget groft kan man sige, at der kun er én ting, der er farlig, og det er ikke at træne, siger Michael Kjær.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Færre udsving i indsatsen kan give bedre maratontider
Løb giver dig fem ekstra leveår