For en Eremitageløber betyder alderen ikke noget, men sådan har det ikke altid været.
Da verdens ældste motionsløb så dagens lys i 1969, skulle man være fyldt 20 år for at deltage. Man vidste ikke bedre dengang. I 1973 blev aldersgrænsen sat ned til ti, og fra 1987 har der ikke været nogen.
Den ældste E-løber er dansk/canadieren Jan Eisenhardt på 96 og den yngste 4-årige Kaja Aunstrup fra Frederiksværk. De skrev historie i 2002.
Blandt de 19.000 løbere i søndagens motionsfest i Dyrehaven, arrangeret af KIF, KS og BT, er den legendariske guldsmed fra Frederiksberg, Vilhelm Schomacker. Det er hans 43. E-løb. Han er 93 år og har en drøm om at slå Jan Eisenhardts aldersrekord.
For første gang i løbets historie deltager fire generationer i en familie: Oldefar på 85 år, Finn Kristiansen fra Thorsminde, datteren på 60, barnebarnet på 39 og oldebørnene på 14 og 11. Alderen spekulerer Finn Kristiansen heller ikke så meget i. I næste måned løber han maraton i Athen med barnebarnet.
Også sidste års vindere er spændende historier. Abdi Hakin Ulad er flygtning fra Somalia. Han kom herop som 11-årig sammen med sin moster og hendes børn og er i dag Danmarks bedste langdistanceløber. Anna Holm Baumeister er datter af de tidligere E-løbsvindere Mette Holm Hansen og Henrik Jørgensen.
Om det er dem, BTs chefredaktør Olav Skaaning Andersen igen skal overrække BTs sølvfade til, vil tiden vise. Abdi Hakin Ulad får hård konkurrence af Lars Budolfsen og svenskeren Johan Larsson.
Skovfoged og skytte Torben Christiansen byder kort inden starten kl. 11.00 løbere og tilskuere velkommen i Dyrehaven, hvor 2.200 stykker hjortevildt har deres hjem.
– Jeg håber, at alle vil give sig tid til at nyde den enestående natur. På E-dagen er løberne i stort overtal, og det kan påvirke hjortene. Derfor opfordrer jeg alle til at blive på stierne og holde afstand, siger dyrenes talsmand.
Dyrehaven er et klenodie i verdensklasse og har sine særlige regler. Derfor er E-løbet et af de få løb, hvor der ikke må reklameres eller sættes skilte og telte op, og der må kun uddeles vand og saft. BT støtter samtidig Naturstyrelsen i forbindelse med forbedringen af forholdene for naturen og biodiversiteten i Dyrehaven.
At E-løbet er traditionernes løb illustreres af, at Peter Schnohr har speaket til dem alle og taget imod 610.078 løbere i målet. Fru Erna Iversen, alias skuespilleren Peter Larsen, giver ham for 18. gang en hjælpende hånd, og i Rådvad fejrer Robagho New Orleans Brass Band 25 års jubilæum som E-løbets husorkester.
En tradition er også uddelingen af et kostbart Chopard-smykke i en lodtrækning blandt løberne. Nils Carlsen, inkarneret E-løber og direktør for Stenstrup Juveler, overrækker et 18 karat guld collier i målområdet.
Siden 1985 har BT kåret årets mandlige og kvindelige E-løber, som hædres med BTs sølvfad og et kunstværk af maleren og grafikeren Gorm Eriksen. Har du et emne til de ærefulde titler, så mail til journalist Peter Fredberg, fred@bt.dk