Vinterens kolde vejr kan holde løbeskoene i skabet. Men løbebåndet kan sørge for sjov og udfordrende træning indendørs.

Når løbeturens omgivelser bliver skiftet fra skovens vinterlandskab til løbebåndet i stuen eller i fitnesscenteret, er løbetræningen ikke helt det samme. Her handler det om at have fokus på og udnytte gummibåndets muligheder.

- Et løbebånd kan virke motiverende på nogle, eksempelvis når vejret er dårligt. Men på samme måde kan det også tage motivationen fra en, hvis det bruges forkert, siger træningsvejleder Brian Dåsbjerg fra Danish Sports Academy og fortsætter.

- Det skal bruges i forbindelse med intervaltræning. For løbebåndet giver ikke oplevelser på samme måde, som en løbetur i byen eller skoven. Men løbebåndet er så netop også rigtig godt til intervaltræning. Det kan hjælpe med at holde et bestemt tempo, og det kan også styrke løbens hastighed, siger han.

Det skal gå opad

Det er løbebåndets helt store force, at den indbyggede computer og motor kan holde farten hoppe. På den måde kan man få sig en træningsmakker, der pisker en til at yde det sidste.

Men også muligheden for at hæve løbebåndet er ideelt, og kan give træningen en ekstra dimension. For at efterligne forholdende på de virkelige landeveje bør man have en hældning på 0,5 procent, men hvis det rigtig skal give noget, så skal man efterligne en god, dansk bakke.

- Når man løber opad er det selvfølgelig en hårdere træning, og man aktiverer mere muskelmasse. Men fordi man løber opad, så er tempoet også langsommere end en tilsvarende hård træning på flad vej. Derfor får kroppen færre af de stød, der udløser skader. Så det er god og hård træning, der samtidig ikke giver en stor belastning på kroppen, siger Brian Dåsbjerg, der forklarer, at en hældning på 2-4 procent er god til bakketræning.

Men selvom der er mange gode ting, man kan bruge et løbebånd til, så skal man ikke falde i fælden med løbe i flere timer.

- Jeg ville aldrig bruge løbebåndet til en lang tur. Det er for hårdt mentalt, fordi der ikke sker noget omkring en. Benytter man ikke intervaller, så kan man risikere, at træningen efterhånden bliver kortere, fordi det simpelthen bliver for kedeligt, siger Brian Dåsbjerg.

Test dig selv

Når asfalt og skovbund bliver skiftet ud med det rullende underlag, er der ingen grund investere penge i et sæt nye løbesko. Det handler om at bruge dem, man løber bedst i. Men skal der afprøves nye ting, så er gummibåndet et godt sted at gøre det.

- Skal man forsøge sig med en anden løbestil eller nyt fodtøj, så er løbebåndet perfekt. Det er et godt sted at eksperimentere, for man kan altid bare stå af, og behøves ikke løbe flere kilometer for at komme hjem. Derfor kan det være ideelt til at prøve både Fivefingers løbesko eller barfodsløb, siger Brian Dåsbjerg.

Brian Dåsbjergs råd til en god træning på løbebåndet.
- Her formår man både at få et godt og effektivt træningspas, men man holder samtidig motivationen, og så er det klaret på omkring en halv time, siger Brian Dåsbjerg om nedenstående program.

5-10 minutters opvarmning, hvor man skal sørge for at få gang i kroppen.

10-15 minutters intervaltræning, hvor man giver den gas. Det må gerne foregå med en hældning på 2 til 4 procent på løbebåndet. Det kan deles ind i eksempelvis 6 intervaller af 2 minutter, 10 x 1 minut eller 5 x 3 minutter. Imellem intervallerne luntes i roligt tempo.

5-10 minutters afsluttende nedvarmning i jogge-tempo.