Lyt til artiklen

Abdi Hakim Ulad kom som dreng fra et land i borgerkrig og er dansk atletiks fremtid.

Fra et nomadeliv i et land i borgerkrig flygtede en 11-årig somalier til Danmark med sin moster og hendes børn.  

Sandholmlejren og asylcentret i Skibby var familiens første stop i det nye land, inden den flyttede til Skælskør. 

BT besøger Abdi Hakim Ulad i en tætbefolket lejlighed i den lille vestsjællandske by. Her bor den 22-årige Eremitageløbsvinder sammen med sin moster, Suleeqa, der er enlig mor, og hendes syv børn, fire drenge og tre piger.

Abdi Hakim Ulad er et unikt løbetalent og dansk atletiks fremtid. Han tog i år HF-eksamen på Nyborg Gymnasium og er en velintegreret og intelligent, ung idrætsmand, som udstråler målbevidsthed og seriøsitet. Den ydmyge stjerne. 

 - Jeg er heldig at have min moster, som har været en mor for mig, siden min egen mor døde, da jeg var tre år. Derfor kalder jeg også min moster for mor. Hun er en fantastisk kvinde, utrolig stærk og et forbillede for alle os børn, siger han. 

- Hun har lært mig, at livet er en lang rejse, hvor det går op og ned. At man skal tænke fremad og aldrig give op. Hun har også lært mig at respektere alle mennesker og ikke have fordomme. 

 At Abdi kom i gang med at løbe var lidt af en tilfældighed, som hans træner i Korsør Atletik & Motion, Leo Madsen, var involveret i. 

 Da han for fem år siden dukkede op i klubben sammen med en kammerat, der var sprinter, var træningen lige slut. Leo Madsen spurgte den lille, spinkle somaliskfødte dreng, om han kunne tænke sig at løbe. Abdi nikkede. Og i indendørs gummisko løb han 1.000 meter alene på 2.56 på en løs cindersbane.

- Leo og klubben har hele tiden været der for mig og givet mig opbakning. Det er vigtigt at have de rigtige folk omkring sig, siger Abdi. I 2011 fik han dansk statsborgerskab, og i 2016 er det store mål OL i Rio de Janeiro på 10.000 meter. Hans favoritdistance på længere sigt er maraton. 

- Jeg er mere tempoløber end en hurtig afslutter, men jeg arbejder meget med min finish. Det er noget, der kræver tålmodighed og lang tid, siger han. 

- For mig er talent i sig selv ikke nok, hvis man vil være en god løber. Viljen til at arbejde hårdt vejer tungere. 

Sejren i debuten i Eremitageløbet var ikke uventet, men et naturligt led i hans udvikling. 

Sidste år blev han nordisk mester i cross, og i år har han vundet DM på 10.000 meter og bronze i U23-EM på 10.000 meter, hans største internationale triumf. Abdi Hakim Ulad følger meget med i politik og har en drøm om på et tidspunkt at komme i gang med et studium i historie og samfundsfag. Men lige nu er løb et fuldtidsjob.

- De næste store mål er cross-EM 8. december i Brograd og VM på halvmarathon 29. marts i København, siger han.  

- Og så har Eremitageløbet og mødet med Dyrehaven været så stor en oplevelse, at jeg kommer igen. Hvert år.