Thomas Lykkeberg faldt om med hjertestop på målstregen i sidste års Eremitageløb, men er ikke slået ud.

Søndag 8. oktober er han tilbage i Dyrehaven og løber sit 35. Eremitageløb i træk.

”Nogen holdt hånden over mig. Havde jeg fået hjertestop på en træningstur, havde jeg næppe stået her i dag,” siger den 61-årige motionist fra Gentofte om den højdramatiske hændelse for et år siden.

”Når uheldet er ude, kunne jeg ikke have valgt et heldigere sted end målområdet i Eremitageløbet med Røde Kors-samaritter inden for rækkevidde. De var der lynhurtigt med hjertemassage og hjertestarter og reddede mit liv. Jeg har takket dem. Jeg føler i dag, at hver dag er en gave. Jeg og min familie er meget taknemmelig for, at arrangørerne har prioriteret sikkerheden på det sundhedsfaglige område så højt med staben af læger og samaritter. ”

Thomas Lykkeberg er klinisk specialist i hjerteklapper og har arbejdet med hjertesygdomme i over 40 år.

”Det er lidt skæbnens ironi, at hjertestoppet skulle ramme én, der har hjertesygdomme så tæt inde på livet i det daglige. Måske skulle jeg have lyttet mere til min krop. Men jeg havde ikke mærket noget usædvanligt og følte mig i nogenlunde form, selv om jeg ikke havde trænet så meget som tidligere på grund af mange rejser. Jeg havde jo løbet Eremitageløbet så mange gange og altid elsket at løbe i skoven,” siger han.

Thomas Lykkeberg faldt om i målområdet én meter efter stregen for foden af BTs medarbejder. Hans tid var 1.42.23.

”Det føltes, som om et mørkt rullegardin gik ned. Jeg fik at vide af samaritterne, at jeg var væk i syv minutter. Da jeg vågnede, kiggede jeg op i træerne. Jeg vidste godt, hvor jeg var og havde ingen smerter. Jeg følte, at jeg var med i en film. Det var meget uvirkeligt,” siger han.

”Jeg husker også turen til Gentofte Sygehus med fuld udrykning. Jeg ærgrede mig mest over, at jeg ikke havde fået min cykel med. Den var låst fast til et træ og blev hentet af min kone,” siger han.

Thomas Lykkeberg var indlagt i to dage. Han fik en ballonudvidelse og en stent for en kraftig forsnævring af kranspulsåren, som næsten havde stoppet blodforsyningen til hjertet.

To uger efter hjertestoppet løb han igen op ad den lange bakke mod målet i Dyrehaven.

”Jeg ville generobre bakken. Den skulle ikke have lov at sejre,” siger han med et smil.

”Det var en grim forskrækkelse, dét der skete sidste år, men jeg er ikke blevet bange for at løbe, slet ikke. Mine to ældste børn løber med i år og følger mig på ruten. Jeg vil løbe hele vejen op ad bakken til målet. Jeg har for år tilbage løbet flere halvmaratonløb og et enkelt maraton, men løber nu kortere distancer for at skåne knæet. Det er Eremitageløbet, der definerer mig som løber og siden 1983 har været årets mål.”

Eremitageløbet arrangeres af Københavns Idræts-Forening, Københavns Skiklub og BT og løbes søndag 8. oktober for 49. gang.

Det første startskud lød i 1969, og verdens ældste motionsløb er gennem årene blevet gennemført af i alt 647.702 løbere i alderen 4-96 år.

Vi har rundet 10.000 tilmeldte til årets motionsfest i den smukke, efterårsklædte nationalskov, og du kan stadig tilmelde dig. Klik ind på www.elob.dk