Eremitageløbet, der startede motionsbevægelsen og er danske løbeevents fadder, afvikles søndag for 49. gang, og flere end 11.000 løbere står kl. 11.00 klar til at blive sendt ud på de 13,3 kilometer gennem Dyrehaven.

Skovfoged Torben Christiansen byder de mange tusinde løbere og tilskuere velkommen i den smukke, efterårsklædte nationalskov, som siden 2015 har været på UNESCOs verdensarvliste som en del af det nordsjællandske parforcejagtlandskab.

På E-dagen må de faste beboere og stjernerne i skoven – de 1.700 stykker dåvildt, 300 stykker kronvildt og 100 sikaer – nøjes med at være statister på Danmarks smukkeste scene. Og dyrenes talsmand, Torben Christiansen, opfordrer de tobenede gæster til at tage hensyn til dem.

»Dyrehaven har altid været noget helt specielt for mig på grund af sin historie og skønhed. Mine bedste løbeture har været i Dyrehaven. Det er min hjemmebane,« siger Annemette Rosén, tidligere Jensen.

Hun er en af Eremitageløbets 13 ambassadører. Fem gange har den 45-årige mor til to-årige Nikolaj vundet Eremitageløbet.

»Jeg og i tusindvis af andre løbere står i gæld til Eremitageløbet. Jeg glæder mig til en god og hyggelig oplevelse, hvor man ikke bliver alt for smadret. Nu betyder det ikke så meget for mig, hvor hurtigt jeg løber,« siger Annemette Rosén.

Skuespilleren Paw Henriksen er også én af E-løbets ambassadører. Og skulle man ikke få øje på ham i skoven, kan man se ham søndag aften i DR-serien ”Herrens veje” i rollen som oversergenten Mads.

»Jeg regner ikke med at slå min personlige rekord. Kan jeg komme ned omkring 58 minutter, er jeg glad. Jeg vil bare nyde turen og atmosfæren i Dyrehaven. Jeg venter med at løbe stærkt til E-løbets 50 års jubilæum næste år,« siger han leende.

E-løbsambassadøren og journalisten Jimmy Bøjgaard kalder ruten gennem skoven ”de mest fantastiske 13 kilometer i Danmark”.

»Jeg er glad og stolt over at være ambassadør for Eremitageløbet. Selv om jeg på det seneste har tilbragt mere tid med barnevognen end i løbeskoene, har jeg aldrig glædet mig så meget til et løb. Det bliver en fed oplevelse,« siger Jimmy Bøjgaard.

Københavns Idræts-Forening, Københavns Skiklub og BT har arrangeret Eremitageløbet siden 1969, og 647.702 løbere har gennem årene gennemført verdens ældste motionsløb.