Tre gange er en smilende Abdi Hakin Ulad klappet i mål som vinder af sit favoritløb, Eremitageløbet.
Tre gange er en smilende Abdi Hakin Ulad klappet i mål som vinder af sit favoritløb, Eremitageløbet. Foto: Bax Lindhardt

Det var kærlighed ved første blik, da Danmarks bedste langdistanceløber, Abdi Hakin Ulad, debuterede i Eremitageløbet i Dyrehaven.

»Jeg elsker Eremitageløbet mere end noget andet løb og ærgrer mig over, at jeg først blev Eremitageløber i 2013. Jeg ville ønske, at jeg havde været med i Dyrehaven allerede dengang, jeg startede med at løbe,« siger han.

Den olympiske maratonløber har deltaget i E-løbet de sidste fire år og vist sin klasse på den 13,3 kilometer lange rute i dyrenes skov med tre sejre og en andenplads. Med tiden 39.01 er han 21 sekunder fra Henrik Jørgensens snart 30 år gamle løbsrekord.

rgaewrg

»Det er en tid, man har respekt for og ikke bare én, man går ud og slår. Henrik var fantastisk. En international topløber. Jeg drømmer om, at rekorden en dag bliver min. Men det kræver, at det hele går op i en højere enhed,« siger han.

Abdi Hakin Ulad er i dag ambassadør for Eremitageløbet. Siden 1969 er det gennemført af 647.702 løbere i alderen 4-96 år, og søndag 8. oktober afvikles det for 49. gang.

»Jeg kommer hver gang hjem fra Dyrehaven med smil på læben og en stor, følelsesmæssig oplevelse rigere. Man bliver høj af Eremitageløbet. Jeg tror ikke, der findes en smukkere og mere fascinerende kulisse for et løb end den historiske skov,« siger han.

»Jeg forstår godt, at så mange tusinde løbere og tilskuere i snart 50 år har sat kurs mod Dyrehaven på E-dagen. Jeg er stolt over at være ambassadør for løbet, der startede motionsbevægelsen.«

443653186.jpg

Abdi Hakin Ulad, 26, levede som barn et nomadeliv i det krigshærgede Somalia og flygtede som 11-årig til Danmark sammen med sin moster og hendes børn. Første stop i det nye land var Sandholmlejren og asylcentret i Skibby. Familien flyttede senere til Skælskør.

Som 17-årig kom han i kontakt med atletikken i Korsør og træneren Leo Madsen. Han opdagede hurtigt, at den spinkle Abdi var et naturtalent. En usleben diamant. De fortsætter i dag samarbejdet i Hvidovre AM.

Abdi Hakin Ulad, som fik dansk statsborgerskab i 2010, har i flere år domineret den danske scene på de længere distancer på bane, landevej og i cross og desuden vundet flere nordiske titler.

Han kvalificerede sig til OL på maraton i Rio de Janeiro med 2.14.03 og har en personlig rekord på halvmaraton på 1.02.24. Ingen tvivl om, at han har potentiale til endnu bedre tider. Maratonkarrieren er kun lige begyndt. Næste mål er VM på maraton 6. august i London.

FBL-LIBERTADORES-RIVER22-PRESSER-GALLARDO

»Jeg elsker at løbe. Det er min passion,« siger en storsmilende Abdi Hakin Ulad, som bor i Slagelse sammen med kæresten Karen og læser ergoterapi ved siden af træningen to gange daglig.

»Det er et ret hårdt program for at få det hele til at passe sammen, men jeg trives med det.«

Læs mere og tilmeld dig Familien Danmarks motionsløb nr. 1 i den ikoniske skov søndag 8. oktober på elob.dk.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.