Det er lige så effektivt at cykle i en halv time som at løbe i en halv time, og motion på cyklen er desuden mere skånsomt for knæ og ankler.

Danskerne er vilde med at løbe. Omkring hver tredje voksne dansker løber regelmæssigt, og løb er en billig, effektiv og fleksibel form for motion.

Men hvis du er typen, der bliver træt bare ved tanken om at skulle snøre løbeskoene, kan du med god samvittighed hoppe på cyklen i stedet for, mener Henrik Duer, som er træningsfysiolog og selv uddanner personlige trænere.

»Du kan sagtens få den samme konditionsmæssige effekt ved at cykle som ved at løbe,« siger han.

Hvis man er vant til at løbe i en halv time tre gange om ugen, kan man opnå samme træningseffekt ved at cykle i en halv time tre gange om ugen, mener Henrik Duer.

Det gør sig gældende både for fedtforbrændingen og for konditionen. Så længe man bare sørger for at få godt med fart på.

»Hvis du har medvind og bare cruiser derudaf giver cykling ikke meget, men hvis du cykler i en halv time i et tempo, hvor du får pulsen ligeså højt op, som når du løber i en halv time, er den konditionsmæssige effekt den samme,« siger Henrik Duer.

Cykling kan især være et godt alternativ til løb, hvis man har lidt for mange kilo på sidebenene, siger Morten Zacho.

Han er fysiolog på Center for Aktiv Sundhed under Rigshospitalet, som hjælper patienter i gang med et fysisk aktivt liv.

»Overvægtige kan føle et ubehag ved at løbe, fordi det hele hopper op og ned, og man har en masse kropsvægt, man skal bære i hvert eneste skridt. Der kan cykling være en langt bedre løsning,« siger han.

En af de store fordele ved at hoppe i sadlen er, at cykling er en mere skånsom motionsform end løb.

Det er typisk knæ, ankler og hofter, der bliver skadet ved løb, men dine ben bliver ikke belastet på samme måde, når du sidder på en cykel.

»Man får langt færre skader af at cykle. Det er nærmest kun, når man vælter, at der sker noget,« siger Morten Zacho.

Hvis du vil have størst mulig effekt af din cykeltur, kan du med fordel køre ud af byen, men det bedste, du kan gøre, er dog at udnytte fordelene ved at cykle på arbejde.

Så mange kalorier forbrænder du:

- En person på 65 kilo forbrænder cirka 345 kalorier ved 30 minutters løb.

- En person på 65 kilo forbrænder ligeledes 345 kalorier ved 30 minutters cykling i højt tempo.

- Når du cykler, kan du som tommelfingerregel regne med, at du forbrænder 10 kalorier for hvert minut, du cykler - hvis du altså træder godt til.

/ritzau/FOKUS