Den løbende læge, Jerk W. Langer, elsker Eremitageløbet. ”Det er en ære at være ambassadør for løbet, der startede motionsbevægelsen og var med til at gøre løb til en folkesport,” siger han.
Den løbende læge, Jerk W. Langer, elsker Eremitageløbet. ”Det er en ære at være ambassadør for løbet, der startede motionsbevægelsen og var med til at gøre løb til en folkesport,” siger han. Foto: Esben Salling

Den passionerede motionist, lægen Jerk W. Langer, anbefaler verdens ældste motionsløb, Eremitageløbet, som et effektivt våben i kampen mod ”siddesyge”.

»Bevægelse i hverdagen er for manges vedkommende stort set udryddet. Med mindre man virkelig gør en indsats for at flytte benene. Siddesyge kalder jeg denne uheldige situation, som efter tobaksrygning er den største trussel mod helbred og levetid. Meget værre end dårlige kostvaner,« lyder det fra Eremitageløbets ambassadør.

»Mange tilbringer nemt tre timer foran tv’et hver eneste dag, og med stillesiddende arbejde bliver det til mange flere inaktive timer. Løb er en fantastisk måde at få has på siddesygen og skabe positive udslag på sundhedsbarometret. Man kan virkelig vinde meget.«

Østerbroundersøgelsen dokumenterer, at motionsløbere lever op til ti år længere end ikke-motionsløbere samt er mindre stressede og mere tilfredse med tilværelsen. Også selv om de har lidt mave. En tynd, umotiveret og inaktiv krop er klart farligere end den trænede krop med fyld på sidebenene.

Jerk W. Langer er en af Danmarks mest benyttede formidlere og kommentatorer inden for sundhed, sygdom, ernæring og motion. Den 56-årige læge, videnskabsjournalist og foredragsholder glæder sig over, at løb er den hastigst voksende motionsform i Danmark.

»Det er en ære at være ambassadør for løbet, der startede motionsbevægelsen og var med til at gøre løb til en folkesport,« siger han.

Jerk W. Langer bor tæt på Dyrehaven og havde motioneret i den ikoniske skov i flere år, inden han forelskede sig i Eremitageløbet. Senere blev han maratonløber. Og ikke færre end 420 gange har han gennemført de klassiske 42,195 kilometer.

»Jeg er sådan én, der er lige glad med tiden. Jeg fokuserer på løbeglæden, oplevelsen, fællesskabet og naturen. Jeg har det godt under løbet. Lidt i kontrast til ham, der løber med hjertet ud af halsen og kommer i mål i en personlig rekordtid, som han så kan nyde, mens han brækker sig,« siger han med glimt i øjet.

Et par gode råd fra E-løbsambassadøren til løbere, som uvægerligt vil opleve tidspunkter, hvor man ikke bare kan tage sig sammen til at snøre løbeskoene, fordi undskyldningerne for at droppe turen hober sig op:

»Variér dit løb. Både længde, terræn og hastighed. Jeg løber højst samme tur en enkelt gang om ugen. Skift mellem at løbe alene og følges med en kollega eller kammerat. Monotoni er en lystdræber for løbere. Akkurat som det gælder for mad og sex. Den allerbedste drivkraft er din egen erfaring med, at du altid har det bedre efter en løbetur, end da du startede.«

Eremitageløbet arrangeres af Københavns Idræts-Forening, Københavns Skiklub og BT og kan i 2018 fejre 50 års jubilæum. Et banebrydende løb i skoven, vi alle elsker.

Den 49. udgave afvikles søndag 8. oktober. De første 7.000 løbere har allerede sikret sig en plads i efterårets motionsfest i Danmarks smukkeste skov. Læs mere og tilmeld dig på elob.dk

En af E-løbets mange traditioner er kåringen af årets mandlige og kvindelige motionist. Har du et emne til den ærefulde titel, som hyldes på BT med BTs sølvfad og et kunstværk af maleren og grafikeren Gorm Eriksen, så mail til medlem af løbsledelsen, journalist Peter Fredberg, fred@bt.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.