Maraton er blevet en folkesport med 15-20.000 danskere, som løber mindst ét maratonløb om året.

42,195 kilometer var engang en distance, som var forbeholdt de få. Da denne signatur debuterede i 1973, var der kun ganske få hundrede maratonløbere i Danmark, og de to eneste maratonløb på dansk grund var KS Marathon med start og mål i Holte og DM. Sådan er det ikke mere.

I dag kan man løbe maraton flere gange om ugen, hvis man har lyst. Og samler man på dem, kan man hurtigt runde de hundrede og blive optaget i ”Klub 100 Marathon Danmark”. Medlemslisten tæller 125, og flere er hastigt på vej mod jubilæet. Mange løb er små med et stort socialt element, og tiden spiller ikke den store rolle.

Et af de mest populære er Skodsborg Marathon, som 23. december løbes for 123. gang med Jerk W. Langer og Morten Walter som arrangører.

Over hundrede løbere er tilmeldt ”Juleløbet” i det smukke og varierede terræn omkring Mølleåen i Dyrehaven, hvor en rundstrækning på seks kilometer på kuperede skovstier skal gennemløbes syv gange.

Anders Munch Madsen er indehaver af den danske rekord, når det gælder antallet af maratonløb. Skodsborg Marathon bliver hans maraton nr. 576 og nr. 31 i år.

Erhard Filtenborg løber nr. 486, og Annette Fredskov Jensen og Mogens Pedersen er også på vej mod nr. 500.

Annette Fredskov Jensen indskrev sit navn med flammeskrift i maratonhistorien ved at løbe 366 maratonløb på 365 dage. En enestående præstation, som gik jorden rundt.

Læs mere på www.klub100marathon.dk og www.skodsborgmarathon.dk