Ny forskning vender tommelfingeren nedad til fitess-gadgets.

Det er blevet meget populært at bruge apps, armbånd, ure eller andre tekniske hjælpemidler i fitnesslokalet. Men de hjælper ikke til at opnå et langvarigt vægttab, viser et nyt årelangt studie. Det skriver medpagetoday.com ifølge Videnskab.dk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of the American Medical Assosication.

Forskerne delte tilfældigt 471 overvægtige voksne op i en gruppe, der skulle bruge træningsarmbånd, som overvåger og giver feedback om ens fysiske aktivitet, og en gruppe, der ikke skulle. Efter et år havde begge grupper tabt sig, men vægttabet var størst hos gruppen uden træningsarmbånd.

Denne gruppe tabte sig i gennemsnit 5,9 kilo på det ene år sammenlignet med 3,5 kilo hos gruppen, der brugte armbånd. Begge grupper skulle udføre 300 minutters moderat til kraftig fysisk aktivitet om ugen.

Læs mere på Videnskab.dk: Længere pauser under træning kan give større muskler

Det førte heller ikke til andre gode resultater såsom lavere BMI og fedtprocent eller bedre hjertekondition at få overvåget og vurderet sin fysiske aktivitet af et apparat.

Ph.d. på University of Pittsburgh i USA og hovedforfatter af studiet John M. Jakicic blev overrasket over resultatet.

»Vi havde oprindeligt forventet, at teknologien ville forbedre vægttabet efter 24 måneder. Så at finde ud af, at den rent faktisk reducerede vægttabet, var ret overraskende,« siger han ifølge medpagetoday.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Fysisk træning i arbejdstiden styrker relationerne på arbejdspladsen

Tidligere studier har vist, at fitness-gadgets kan øge kortsigtet vægttab. Ifølge John M. Jakicic er det nye studie vigtigt, da det udfordrer disse resultater i et langtidssigtet perspektiv.

Deltagerne brugte apparaterne ’BodyMedia FIT Core’, der kan sættes fast på kroppen. Forskerne nævner selv, at det kan være en potentiel begrænsning i undersøgelsen, at apparatet sad fast på deltagernes overarm, hvor de fleste kommercielle apparater typisk sidder fast på håndledet.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Så meget er havet steget på grund af Indlandsisen
Derfor blev zebraen aldrig tæmmet
2.000 år gammelt skelet fundet på berømt skibsvrag