Lyt til artiklen

En samtale med Vilhelm Schomacker på en træningstur rundt om søerne i København
 
- Jeg siger hvert år til mig selv, at næste gang løber jeg hurtigere. Men siden min debut som 51-årig i 1.18 er tiden blevet dårligere og dårligere. Og nu skal jeg være med for 42. gang.

Vilhelm Schomacker siger det med blink i øjet. Vi er på en træningstur rundt om Sankt Jørgens Sø.

- Jeg var længe om turen sidste år. Brugte godt og vel to en halv time og blev sidst. Så længe har jeg aldrig været om det før. Nu må vi se, om jeg kan gøre det bedre. Jeg tvivler. Min form er ikke særlig god. Heldigvis har jeg nogle uger til at forbedre den i, siger han.

En tid på 2.31.54 for de 13,3 kilometer gennem Dyrehaven imponerer måske ikke umiddelbart. Men når man som guldsmeden fra Frederiksberg er 92 år, må man løfte på hatten i dyb respekt for hans præstation. Hvilken vilje.

- Jeg løber rundt om to af søerne hver søndag, men prøver i september at komme af sted hver morgen, siger han.

- En snaps til søndagsfrokosten er en hyggelig tradition, som jeg nyder. Men den sidste måned før E-løbet holder jeg igen. Ingen alkohol i september. Heller ikke en stille whisky om aftenen. Jeg er standhaftig, ler han.

E-løbets alderspræsident løber i let foroverbøjet stil og snakker veloplagt, mens vi nyder vejret og det charmerende sceneri ved de københavnske søer.

Mange har fået samme idé og overhaler på lette fjed de to aldrende E-løbere. Måske træner de også til årets største skovtur.

- Det er skønt at bo tæt ved søerne og have det her område at løbe i, siger han.

Vilhelm Schomacker bor sammen med sin kone, Elsemarie, på fjerde sal (uden elevator) på Sankt Markus Plads over for Forum. De har været gift i 70 år og fik et lykønskningsbrev fra Dronningen til deres jernbryllup.

- De mange trappetrin er med til at holde mig i gang og måske en af forklaringerne på, at jeg stadig er E-løber. Jeg har venner, som har svært ved at komme op ad trapperne. Nogle har måttet opgive at komme på besøg, siger han.

Vilhelm fortæller, at han startede med at løbe som 50-årig, da hans børn gav ham et par løbesko i fødselsdagsgave. Og apropos fødselsdagsgaver så fik han også et par løbesko af kammeraterne på gymnastikholdet, da han rundede de 90.

- Jeg har det sådan, at jeg vil blive ved at arbejde og løbe, så længe jeg overhovedet kan. Jeg har aldrig forstået dem, som går på efterløn. Jeg kender mange, der fortryder det, siger han.

Vilhelm har en drøm om at blive den ældste Eremitageløber nogensinde. Rekorden indehaves af dansk/canadieren Jan Eisenhardt, som var 96 år, da han gennemførte E-løbet i 2002. Bornholmeren Charley Lassen løb sit sidste løb i Dyrehaven i 2000 to måneder før sin 95 års fødselsdag.

- Det kunne da være sjovt, hvis det lykkes at slå aldersrekorden. Jeg har sagt til min læge, at han skal holde mig i live, siger Vilhelm.

Det 45. E-løb finder sted søndag 6. oktober. Vi har ramt det magiske loft på 19.000 tilmeldte løbere, men indtil søndag 15. september kl. 12 er det stadig muligt at tilmelde sig årets motionsfest i Dyrehaven, da BT har skaffet ekstra startnumre.

Tilmeld dig på www.elob.dk - men skynd dig.