Har du et billede af et let eller flot kostume, så send det til os på 1929@bt.dk

Det hjemmelavede fastelavnskostume behøver ikke bare være et lagen-spøgelse.

En robot, en enhjørning eller en superhelt med jetpack eller kappe.

Fastelavn nærmer sig, og hvis du ikke har lyst til at smide hundredvis af kroner efter et masseproduceret kostume til dit barn, kan du sagtens lave et selv. Og det behøver hverken være svært eller begrænse sig til et lagen-spøgelse, mener Heidi Korsgaard, der er står bag krea-bloggen "Den Kreative Sky".

- Ofte er udklædningen noget, børnene interesserer sig for i forvejen, så de har tit ting og remedier, som hører til.

Se også: Det kan både lyne og regne: Far og datter laver genialt El Niño Halloween-kostume

Det kan være en brandmandshjelm eller politikasket. Så kan du tilføje en brand- eller en politibil ved at male en papkasse og skære hul i den, så barnet kan have den om maven, forklarer Korsgaard. For at "bilen" bliver siddende, kan du tape nogle seler fast til papkassen, som kan gå op over skuldrene.

Papkassen kan også blive en enhjørning, som passer til en prinsessekjole, siger hun.

- Jeg tror ikke, man altid behøver at lave udklædningen fra top til tå. Jeg tror faktisk, at med enkle ting, så er børnene tilfredse. Det har jeg i hvert fald oplevet. Så længe de er med i en del af processen, så er de glade. Børn har en god fantasi, siger Korsgaard. Hun opfordrer derfor til, at kostumet laves sammen med barnet.

Du kan også lave et dykker- eller et jetpackkostume. To store sodavandsflasker i plastik tapes sammen og tapes igen fast på et bælte, barnet får om maven.

- Hvis toppen af flaskerne vender op, ligner det iltflasker til en dykker. Og hvis man vender dem med bunden ned og måske laver noget ild af silkepapir, så ligner det sådan nogle jetpacks, siger Korsgaard.

Resten af dragten kan bestå af sorte leggings, en stram trøje eller et par briller til dykkeren.

Til de større børn kan du videreudvikle den klassiske papkasserobot. Du finder to papkasser, klipper hul til ansigt, arme og dekorerer med sølvpapir eller maling. Ovenpå hovedkassen kan du fastlime et plastikkrus, du har puttet en batteridreven lyskæde ned i.

- Sådan nogle effekter, synes jeg også, er med til, at gøre det ekstra sjovt for børnene. Så der kommer lidt wow-effekt, uden at det egentlig kræver noget, siger Korsgaard.

Det er oplagt at bruge dimser og skrald fra hverdagen, mener Kirsten Victoria Lind, der er scenograf og forfatter til fire bøger om gør-det-selv kostumer til børn.

black kkk

Flaskelåg kan blive knapper, og glittet slikpapir kan bruges som dekoration. Ligesom Korsgaard opfordrer hun til, at man går i genbrugen. Gamle lagner, gardiner og duge kan bruges til at sy af, og en herreskjorte kan blive et slag til superhelten eller ridderen, hvis du vender ærmerne ind, fortæller Lind.

Du kan også sy slaget af en gammel dug eller et hundetæppe. Det gøres ved at folde et hjørne af et firkantet stykke stof diagonalt ind mod midten og sy eller lime det fast. På den måde har du under foldekanten skabt en løbegang til bindesnoren på slaget.

- Der skal jo egentlig ikke så meget til. Det er bare noget med at vise børnene, hvad det kan bruges til, siger Lind.

Fakta: Inspiration og billige materialer

Gå i genbrug. Gamle duge, pudebetræk og stofrester kan bruges til at sy af.

Byg videre på ting, I allerede har. Legetøj og gammelt tøj kan danne base for et kostume, du videreudvikler.

Gem og brug sjove plastikdimser, låg, emballage, slikpapir mv.

Find inspiration på Instagram og Pinterest. Søg på "costume" og "diy" (do it yourself).

Kilder: Heidi Korsgaard, Kirsten Victoria Lind.

Billedet er indsendt af Anja Johansen.
Billedet er indsendt af Anja Johansen. Foto: Anja Johansen
Vis mere

Pigen er udklædt som en minions fra den kendte børnefilm 'Minions'.
Pigen er udklædt som en minions fra den kendte børnefilm 'Minions'. Foto: Anja Johansen
Vis mere

/ritzau/FOKUS