Lyt til artiklen

Hvis tøjkæden H&M hæver prisen på deres bluser med cirka fire kroner, så kan 1,6 millioner fabriksarbejdere få råd til et bedre liv.

Det påstår Nordeas chef for bæredygtig finans, Sasja Beslik, som har slået regnestykket op på Twitter, hvor han gør det klart, at man for fire kroner kan hæve lønnen for 1,6 millioner ansatte.

Lige nu får fabriksarbejdere i Bangladesh 576 danske kroner om måneden, når de arbejder for tøjbutikken H&M. Det er omkring en tredjedel af det, man kan leve for i Bangladesh, hvis man skal have dækket basale behov, som mad, tøj og tag over hovedet. Det skriver Veckans Affärer.

Prisen på en bluse hos den svenske modegigant er gennemsnitligt 132,5 kroner. Men hvis forbrugeren gider at betale omkring 136,4 kroner - altså omkring fire kroner mere - så kan personen, der har lavet blusen, få et bedre liv. Det ville resultere i, at de kunne tjene 1.584 kroner om måneden, som er leveomkostninger for en person i Bangladesh.

Regnestykket, som Sasja Beslik har offentliggjort på sin Twitterprofil, kan du se herunder:

Den 17. maj skrev H&M selv en pressemeddelelse omkring leveomkostninger. De lægger vægt på, at deres ansatte skal informeres omkring deres rettigheder, hvilket H&M har forsøgt at gøre i løbet af 2016. Derudover skriver de, at det er vigtigt, at der er lønforhandlinger. Dog skriver de ikke noget om, hvorvidt der har været lønstigninger.

Sasja Beslik har dog flere gode råd til H&M. Angiveligt skulle tøjkæden bruge omkring 39,7 millioner kroner hver måned på, at deres ansatte arbejder over. Ofte er overarbejde ulovligt, men er nødvendigt for at nå de høje mål for produktionen, skriver Sajsa Beslik

Han foreslår, at hvis man fjernede overtiden, så ville man kunne betale 25 procent af de omkostninger, der ville være ved at hæve lønnen for de ansatte.