Overvej nøje, hvad du lægger under træet til din partner

Vi kender den nok alle sammen. Den med at sidde juleaften over et glas portvin og pakke gaver op. Vente med spænding på den fra ham eller hende, fra den eneste ene. Flå papiret af. Og være lammet af skuffelse indvendig.

- Tak skat, det var vel nok lige, hvad jeg ønskede mig, siger man så med et stramt smil på læben.

Forventningerne til præcis den gave er nemlig skyhøje. Det er i dén, der skal ligge omtanke, anerkendelse og kærlighed.

- Det er den gave, man glæder sig allermest til. Derfor gider man ikke, at der bare er købt en gave og brugt nogle penge på noget ligegyldigt. De fleste mennesker føler sig ikke mere fyldt i deres kærlighedsbeholder af at have fået en ligegyldig gave, forklarer sexolog og parterapeut Joan Ørting, som heldigvis ikke selv har oplevet at få en ommer af sin mand Carsten. Til gengæld har hun prøvet en anden klassiker i genren.

- Det er sket et par gange, at jeg har sagt til ham, at jeg ikke skulle have en gave. Og når det så kom til stykket, når han tog mig på ordet, syntes jeg, at det virkelig var for dårligt. Han kunne da godt have fundet på bare en lille ting. Så nu har han lært, at han ikke skal høre efter, siger Joan Ørting.

Trussen er for stram

Noget, mænd til gengæld rigtig gerne må høre efter - selvom det sjældent siges højt, vedrører klassiker nummer tre indenfor gaver under træet. Det sexede undertøj.

Det er vi kvinder meget bedre til at købe selv. I den rigtige farve. Og størrelse.

- ’Prøv det, prøv det’, får man at vide. Og så skal man stå der med sin julevom. Og bh’en er for lille, trussen lidt for stram og sikkert en g-streng, som vi slet ikke gider. Så er det altså en langt bedre gave at købe en hyggelig pyjamas, et sødt aftenhygge-sæt i blød velour. For med det signalerer man, at man er vild med hende, når hun bare går rundt og er helt afslappet, mener Joan Ørting.

Omvendt er det lige så vigtigt for kvinden, at hun sætter sig ind i mandens tanker.

- Carsten ønsker sig f.eks. vildt meget et stegetermometer. Og det synes en kvinde er en meget upersonlig gave. Men for en mand, der elsker at lave mad, er det sagen. Ligesom alle andre redskaber er det. Mænd tænder på at få ting, de kan glæde sig til at bruge, siger Joan Ørting.

BT har bedt hende samt livsstils-ekspert Niels Folmann om deres bud på, hvilke signaler vi sender med nogle af de mest typiske par-julegaver.TIL HAM:


 


Hue, halstørklæde og vanter


Niels Folmann: Signalet er på den ene side, at hun holder af sin mand og er bekymret for hans helbred. Men også at det gamle er totalt forældet og han nu vil være præsentabel nok til en strøgtur.

Joan Ørting: Mænd har ikke brug for et halstørklæde mere. Så det er en gave, man giver, for at give noget. En praktisk gave som er købt lidt mere automatisk. Hvis det endelig skal være, ville han været meget gladere for et par underbukser, for det er lidt mere personligt.

Samlivsbog

Niels Folmann: Her er vi virkelig ude i et signal om, at hun som kvinde vil tages mere alvorligt. Det er skridtet før parterapi. Så det er et wake-up call til den ignorante mand, som hun gerne vil have aktiveret.

Joan Ørting: Det signalerer så meget, at der er noget galt her. At det kunne være meget bedre. ’Vi’ skal lige fikses lidt og for at ’vi’ kan blive det, vil det være virkelig godt for ham, at læse den her bog, så han kan lære hendes behov at kende.

Oplevelses-gavekort

Niels Folmann: Her viser hun, at hun sætter pris på hans maskulinitet og anerkender, at han ikke kunne drømme om at bruge penge på sig selv. Så god tur. Indtil støvsugeren kalder igen.

Joan Ørting: Det kan være et rigtig fint signal at sende, især hvis han har sukket efter det. Så man signalerer, at man lytter til ham. Men for at det kan blive en rigtig god gave, skal man have fundet en dato, booket og sørget for, at han har fri fra arbejdet. For der er rigtig mange af de der gavekort, der bare havner på en hylde.


TIL HENDE:

 

Frækt undertøj

Niels Folmann: Han får fortalt, at han stadig interesserer sig for, hvordan hun ser ud fra inderst til yderst. Og så håber han selvfølgelig også på positivt afkast af investeringen.

Joan Ørting: Det signal, han sender, er, at jeg er vild med dig, jeg begærer dig og vil helt vilt gerne have, at du tager det her på, jeg tænker ret tit på sex med dig og gid vi havde det lidt oftere. Og hvis du tog det sæt på, ville du signalere, at du også har lyst til mig. Så i virkeligheden giver han en gave til sig selv.

Grydesæt

Niels Folmann: Det er en stensikker partykiller. Han signalerer idéforladthed og tænker alt for praktisk og rationelt. ’Vi skulle jo have nye gryder alligevel’ agtigt.

Joan Ørting: Hvis det er et sæt fra Bilka, er det et virkelig skidt signal at sende. Der ligger ikke meget kærlighed i det. Men til gengæld er signalet helt anderledes, hvis det er en flot Le Creuset rød-emaljeret gryde. Så ligger der noget noget delikat, æstetisk og lækkert i gaven, som samtidig vil gøre hverdagen lidt sjovere.


Spa/velvære-gavekort

Niels Folmann: De der wellness-gavekort signalerer, at hun har fortjent det. Men de signalerer også en grad af dårlig samvittighed over, at han sikkert render til sport i tide og utide, hvilket hun ikke gider tage del i.

Joan Ørting: Hold da op, der er blevet givet rigtig mange af den slags gaver de seneste år. Sådan et gavekort signalerer, at manden synes, hun fortjener at få en dag fri, at give lidt slip på kontrollen. Så det er godt ment. Men det kan - ligesom hos mændene - så nemt ende i en bunke. For børnene skal passes, man skal have fri fra arbejdet, veninden det samme. Så skal det virke, skal hele pakken arrangeres i forvejen.

 

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.