Morgenfrosten puster med isnende ånde på kind og hånd. Vinterstøvler og pelsværk er fundet frem fra gemmerne. Men inden kroppen pakkes ind for vinteren, fortjener den kærlig opmærksomhed.

Birgitte Muldbjergs nye bog ’Nordisk skønhed’ giver gode idéer til ’gør det selv’-skønhedsopskrifter, som forkæler den efterårstungsindige. Nogle af ingredienserne findes derude, hvor skoven falmer trindt om land. Vi har plukket et par af de saftigste til dig her.

Smørelse til kroppenlos_forkael din krop_dameHuden har brug for ekstra omsorg i tiden, der kommer. Så udover en kost, der er mættet med sundt fedt (nødder, avocado, fede fisk, m.m.) skal kroppen have ekstra smørelse. Giv den et velgørende og fugtende mælkebad.

Lav det selv:

• 1 dl sødmælk

• 1 tsk. honning

Varm mælken op, tilsæt honning, og rør rundt. Hæld blandingen i karbadet, eller massér det godt ind på hele kroppen, inden du skyller dig under bruseren. Sødmælk gør huden blød og tilfører fedt til huden. Honning virker beroligende.


los_forkael din krop_body shop_1

For de dovne:

Smør kroppen ind i årstidens lækreste krydderi: vanilje. The Body Shop er aktuel med bestselleren Spiced Vanilla Body Butter, hvis indhold af smør fra kakao og shea, samt soja-, sesam-, paranødde- og babassunnøddeolie er et nærende kærtegn til tørre kroppe. 160 kr. www.thebodyshop.dk.

Balsam til de tørre hænderlos_forkael din krop_ske

Lav den selv:

1 spsk. honning 1 spsk. rapsolie Rør honning og olie sammen. Smør hænderne godt ind i blandingen og lad den virke i 10 minutter. Skyl med varmt vand. Honning tilfører huden fugt. Rapsolie tilfører fedt.

los_forkael din krop_haancreme

For de dovne:

Franske Nuxe’s Rêve de Miel-serie drypper af velgørende honning, og brandets reformulerede Hand and Nail creme er virkelig forkælelse af den fingernemme slags. Cremen er uden parabener, drøj i brug og giver næring, fedt og fugt til selv de mest affældige hænder. 75 ml til 99 kr. www.matas.dk.

Skrub dig til en smækker hud
los_forkael din krop_scrub

Lav den selv:

1 dl sukker 1/2 dl solsikkeolie Rør sukker og olie sammen og put det i en beholder med låg. Det kan holde sig en uges tid, også uden for køleskabet. Brug et par spiseskefulde til at skrubbe hele kroppen med. Skyl grundigt med varmt vand, så sukkerresterne kommer helt af. Sukker sliber huden. Olie gør huden blød og opløser snavs.

los_forkael din krop_mint_1

For de dovne:

Orker du ikke at hive skåneærmerne frem fra gemmerne og hekse i køkkenregionerne, er Raz Spas scrub et let og lækkert alternativ. Prøv den rensende og antiseptiske Mint Skrub med kamfer, eukalyptus og mynte. Er din hud tør eller sart, er den lindrende sukkerscrub Orange Peeling med ingefær, E- og A-vitamin værd at prøve. Som regel er sukkerscrubs mindre udtørrende end saltscrubs. 95 kr. stk. www.raz-spa.dk.