Et knust hjerte, alvorlig sygdom i familien eller en usammenhængende økonomi kan være skyld i, at man ikke får sovet de timer, man egentlig har brug for. Til sidst vil din seng blive forbundet med søvnløshed og hvad gør man så?

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Af Trine Fisker, Alive.dk

Er man ophængt og har svært ved at falde i søvn pga. de mange tanker og bekymringer, der kværner rundt i hovedet, kan det faktisk resultere i, at man i en lang periode vil opleve at lide af søvnløshed, forklarer Jan Ovesen, der er overlæge ved Scansleep og specialist i søvnmedicin til Alive.dk.

På billed-bladet.dk kan du læse at mangel på søvn gør dig allergisk

- Det er helt rimligt og naturligt, at folk, der i en periode oplever personlig stress i forbindelse med eksempelvis ulykkelig kærlighed, alvorlig sygdom eller en uholdbar økonomisk situation, reagere med søvnbesvær. Men hvis man oplever at have søvnbesvær på grund af personlig stress i tilpas lang tid, kan det faktisk udvikle sig til at søvnbesværet bliver udløst af sengen og ikke af de personlige problemer, forklarer han og uddyber.

- Helt ubevidst begynder kroppen at opfatte sengen som den faktor, der aktiverer søvnbesværet. Gradvist begynder kroppen altså at associere sengen med søvnløshed og dermed bliver søvnløsheden aktiveret af sengen. Og så kan man ende med at døje med søvnbesvær i meget lang tid, hvis man ikke gør noget ved det, siger Jan Ovesen.

Jo mindre søvn du får, jo mindre tænker du på konsekvenserne af dine handlinger, kan du læse på alive.dk

Skift ikke sengen ud med sofaen

Og mange, der ikke kan falde i søvn i deres seng, fordi sengene ubevidst aktiverer søvnløsheden, vil sandsynligvis ende med at vælge at sove et andet sted end i sengen for at få indhentet den tabte søvn. Men faktisk skal man gøre lige netop det modsatte, lyder rådet fra Jan Ovesen.

- Hvis man vil sin søvnløshed til livs, så må man ikke sove i løbet af dagen, ligesom man ikke må sove andre steder end i sin seng. Man skal altså ikke begynde at sove på sofaen i stedet, understreger han.

Derudover skal man – selv om man er træt – ikke gå tidligere i seng, end man plejer. Det vil blot forværre situationen.

- Nogle vælger at gå tidligere i seng, men så ender det med, at de ligger søvnløs endnu længere tid i sengen, og det er faktisk med til at understøtte, at sengen udløser søvnløsheden. Så går man tidligere i seng end normalt, vil man faktisk forværre situationen. Derimod skal man gå væsentligt senere i seng, end man plejer, så man er så træt, at man ikke har svært ved at falde i søvn, når man lægger sig, siger han og forklarer, at der sagtens kan være tale om en til to timer senere, end man plejer.

- Det, man opnår, når man går senere i seng, er, at den aktiverende effekt som sengen har, bliver svagere og svagere, og på sigt kan man stille og roligt få stabiliseret sin søvn. Men det kan godt ende med at tage flere måneder, før man er tilbage til en normal søvn, siger han.