Flere oplever i månederne frem mod jul, at håret bliver tyndere, og børsten skal renses for hår lidt oftere. Men det er der meget simple grunde til.

Cykelhjelmen skal mases ned over hovedet, for nu er huen også kommet på. Og både hue, halstørklæde og vanter er med til at gøre håret mere elektrisk. Men efteråret gør håret mere skrøbeligt, og det er også derfor, at flere hår hænger fast i kammen eller børsten om morgenen. Det skriver det franske medie L'express.

Det er fuldstændig naturligt, at det ikke kun er bladene, der falder i efteråret. Mere hår falder også af, selvom man skulle tro, mennesket har brug for lidt mere vinterpels på hovedet. For håret har en bestemt cyklus, og det næres af mineraler og vitaminer.

Vi taber normalt mellem 25 og 60 hårstrå om dagen, men i efteråret kan det antal stige med op til 100 hårstrå mere. Det er meget normalt, at mere hår vil falde af i omkring to måneder, men hvis det forsætter, er det nok en god ide at kontakte en dermatolog, skriver mediet.

Håret er ligesom så meget andet påvirket af ændringer i klimaet - både temperatur og solskin. Og også hormonændringer i kroppen kan være med til at ændre hårvæksten, og fornyelsen af hår kan blive væsentlig langsommere, når der sker skift i klima og kroppens hormoner.

Men det er ikke kun efterårets skyld, at du taber håret. Sommerens slid på håret kan stadig have sin effekt op til tre måneder efter. Så strandturene med saltvand og de mange dyk i poolens klorvand betyder også, at du mister mere hår senere på året.

Men det manglende solskin kan også gøre os lidt mere deprimeret. Og den fyldte indbakke med mails kan gøre os mere stressede. Det er også faktorer, der kan betyde større hårtab.

Det kan du gøre

Der er dog flere ting, du kan gøre for at mindske hårtabet. Det er i hvert fald en god ide at vælge fødevarer med stort indhold af B-vitaminer, aminosyrer og mineraler.

For at få B-vitaminer kan du spise flere bananer, gulerødder, svampe og æg. Det kan holde hårtabet lidt i skak. Men dit hår består også af aminosyrer, og derfor kan det være en god ide at spise fødevarer med mange aminosyrer i. Aminosyrer er også med til at genopbygge musklerne, når man træner hård fysisk træning.

Du finder aminosyrer i eksempelvis fisk, heriblandt særligt tun, kylling, æg, yoghurt og sojaprodukter, eksempelvis sojamælk. Og så er der mineralerne. De små mængder mineraler, som også kaldes sporstoffer, kan du få i fødevarer såsom mandler, linser eller æggeblommer.

Alt i alt er det meget naturligt, at vi mister mere hår i løbet af de mørke måneder, men vær opmærksom på kosten og dit humør, hvis du vil undgå det.