I en fortrolig mail fra Statsministeriet til grandprix-vinderen Basims management fremgår det, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gerne ser, at den unge sanger gør brug af EU-flaget i sin optræden ved Det internationale Melodi Grand Prix i København til maj.

Det medførte voldsom debat, da et stort dannebrogsflag pludselig foldede sig ud på bagscenen under Basims optræden i Dansk Melodi Grand Prix. Så stor debat, at den unge sanger efterfølgende blev nødt til at gøre det klart, at dannebrog ikke skal med, når han indtager den internationale scene i København den 10. maj.

Dagen efter sin sejr i det danske grandprix sagde Basim i sjov til BT:

- Nu må vi se, hvad der sker; om der kommer et EU-flag ned i stedet.

Tirsdag kan BT afsløre, at hvad der for et par uger siden blot var ment som en sjov bemærkning, nu ser ud til at blive til virkelighed.

BT er i besiddelse af den e-mail, Basims management mandag modtog fra Statsministeriet. I mailen, der er underskrevet af Helle Thorning-Schmidt, fremhæves fordelene ved at bruge EU-flaget i grandprix’et.

- Vi vurderer, at Basim vil score gode point rundt om i Europa ved at fremhæve de budskaber, der ligger i EU-flaget, nemlig fred og sammenhold. Samtidig kan vi som nation vise de politiske ledere i Europa, hvor positivt stillet den danske regering er over for EU-samarbejdet, lyder det i mailen.

Men ifølge BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, ligger en helt anden årsag til grund for, at Helle Thorning-Schmidt vil have det mørkeblå flag med de gule stjerner blandet ind i grandprix’et.

- Det kan kun hænge sammen med statsministerens ambitioner om et europæisk topjob. Nu, hvor Jens Stoltenberg er blevet udnævnt til Natos generalsekretær, kræver det noget helt ekstraordinært for hende at komme i betragtning, også selvom hun er både siddende statsminister og kvinde. Dette er blot den første i en række af meget bombastiske og offensive EU-begejstrede udmeldinger fra statsministeren, siger Søs Marie Serup.

BT forsøgte mandag at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt, men hun var ifølge avisens oplysninger på besøg på et mejeri i Wales. 

Hos DR bekræfter man, at man mandag modtog en henvendelse fra Basims management, som altså skulle forholde sig positivt til statsministerens forslag. Allerede mandag aften gik DR derfor i gang med at se på muligheden for at bruge EU-flaget i Basims optræden.

Der er dog tvivl om, hvorvidt taget i B&W-hallerne vil kunne bære flaget, da der i forvejen skal adskillige kameraer og spotlights op at hænge. Head of Show for grandprix’et, Jan Lagermand Lundme, håber dog, man finder en løsning.

- Et EU-flag passer perfekt ind årets tema, som jo er ’JoinUs’. Flaget vil være en smuk måde at invitere mange af de østeuropæiske lande med ind i EU, særligt Ukraine har brug for et sted at høre til lige i øjeblikket. Desuden bliver vi i DR jo ofte beskyldt for at være røde lejesvende, så nu er tiden inde til, at vi så at sige toner rent flag og viser, at vi støtter op om Helle Thorning-Schmidt og hendes fremtidsdrømme. Det er ren win-win, siger han og oplyser, at der på et møde tirsdag vil blive taget endelig stilling til flaget.Opdatering: Vi publicerede vores historie tirsdag morgen - dog med mandagens dato. Det er blevet rettet