Det var en træt Jonas Flodager Rasmussen, BT mødte i Aalborg morgenen efter sejren i Gigantium, hvor han med sin vikinge-sang ’Higher Ground’ og 50 procent af seernes stemmer plyndrede sig til trofæet og adgangsbilletten til det store Eurovision-show i Portugal til maj.

Det var dog ikke en vild efterfest og massive mængder mjød, der havde kørt ham træt, fortæller han.

»Jeg har kun sovet et par timer. Min kone blev og sov på hotellet (parret bor i Langå, red.), men tog et tog hjem til ungerne tidligt i morges. Så det vågnede jeg selvfølgelig af,« siger han om hustruen Mia Mimi Flodager, der arbejder som dramaturg.

Grandprix-vinder Jonas Flodager Rasmussen med sin hustru Mia Mimi Flodager.
Grandprix-vinder Jonas Flodager Rasmussen med sin hustru Mia Mimi Flodager. Foto: Laura Rode Nygaard
Vis mere

’Ungerne’ er Selma på 14 måneder og Aia på fem et halvt. Og selvom Jonas Flodager Rasmussen er lykkelig for sejren i grandprix’et og de mange kommende oplevelser i Portugal, så kan han næsten ikke bære, at det formentlig betyder uger uden sine tre piger.

»Det bliver hårdt. Jeg håber, de kommer og besøger mig - det kunne være sindssygt lækkert. Jeg synes, jeg er okay god til at tage af sted og være væk fra dem i arbejdsøjemed, når jeg ikke har andre muligheder. Men jeg kommer til at savne dem – uden tvivl. Der skal ikke andet til end et smil eller et grin fra de unger før jeg smelter fuldstændig. Det bedste i verden er at få et kram fra min store pige  - sådan et rigtigt kram. Jeg får, hvad der hedder en ’masekrammer’, og jeg elsker det.«

Når han taler om Aia og Selma, lyser de blide blå øjne op og står i skærende kontrast til det hårde ydre, tv-seere oplevede lørdag aften, og smilet får det tætte skæg til at rykke let på sig.

Sang nummer 3: "Higher Ground" med Rasmussen (Jonas Flodager Rasmussen) i Dansk Melodi Grand Prix 2018.
Sang nummer 3: "Higher Ground" med Rasmussen (Jonas Flodager Rasmussen) i Dansk Melodi Grand Prix 2018. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Fuldskægget har han haft i ni år, men det er blevet lidt længere og tættere, siden han fik at vide, at han skulle være med i det danske Melodi Grand Prix.

Han blev sidste år kontaktet af DR, som ville høre, om han ikke ville give et bud på 'Higher Ground', der er baseret på et sagn om vikingen Magnus Erlendsson.

De skulle nemlig bruge en, der kunne synge, og som passede visuelt til vikinge-temaet. Det gjorde Jonas Flodager Rasmussen med sit lange røde hår og skæg.

Jonas Flodager Rasmussen har haft fuldskæg i ni år.
Jonas Flodager Rasmussen har haft fuldskæg i ni år. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Det er ikke fordi, vikinger altid har haft en speciel plads i Jonas Flodager Rasmussens hverdag - men han er fuldt ud bevidst om, at det får de nu.

»Herregud, jeg ligner jo også en viking, og det har jeg gjort i mange år. Selvfølgelig vil jeg længe være 'Vikingen fra Langå', men det har jeg ikke noget imod. På stående fod frygter jeg ikke at blive sat i bås – det kommer an på, hvad der sker efterfølgende. Lige nu kan jeg stå inde for alt, hvad jeg laver.«

Rasmussen vandt efter en nervepirrende finale mod "Starlight" med Anna Ritsmar, tv. og "Music For The Road" med Albin Fredy (th.)
Rasmussen vandt efter en nervepirrende finale mod "Starlight" med Anna Ritsmar, tv. og "Music For The Road" med Albin Fredy (th.) Foto: Henning Bagger
Vis mere

Jonas Flodager Rasmussen er dog ikke viking for enhver pris. Man får ham næppe til at slås med sværd i et storcenter eller servere mjød på en natklub. Og han er glad for, at fremstillingen af vikinger på grandprix-scenen ikke var med horn i hjelmen og hvad man ellers normalt forbinder med vikinger.

»Jeg skal ikke lave et eller andet stereotypt og corny på scenen. Så havde jeg ikke sagt ja,« siger han.

Derfor har han heller ikke umiddelbart tænkt sig at bukke under for presset på de sociale medier, hvor danske såvel som udenlandske grandprix-fans har givet udtryk for, at de savnede både ild, trommer og sågar drager på scenen.

I stedet nøjedes Jonas Flodager Rasmussen med et afdæmpet sceneshow i kølige farver, hvor han sammen med sin vikingestamme marcherer udtryksløst, indtil sne, skumsprøjt og rørte vande på bagskærmen bygger op til sangens store crescendo.

En lykkelig vinder.
En lykkelig vinder. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Han åbner dog en lille mulighed for, at der kan ske noget nyt, når det store Eurovision-show løber af stablen 10. maj.

»Jeg har ikke set scenen endnu (i Altice Arena i Lissabon, hvor showet bliver afholdt, red.), men hvis den kan udnyttes på en eller anden måde, så er jeg totalt klar på at gøre noget, der er anderledes. Men jeg putter ikke ild på scenen, hvis det ikke passer ind. Jeg gør ikke noget, jeg ikke kan stå inde for.«

Det er ikke fordi, den 33-årige sanger tidligere troede, at han ikke kunne stå inde for Melodi Grand Prix. Chancen havde bare aldrig strejfet ham, og dermed går han imod strømmen af grandprix-deltagere, der har drømt om konfettikanonerne og spotlyset lige siden, de var børn.

Jonas Flodager Rasmussen vinder af Dansk Melodi Grand Prix 2018.
Jonas Flodager Rasmussen vinder af Dansk Melodi Grand Prix 2018. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Spørger man ham, om han havde meld sig til Melodi Grand Prix, hvis ikke han var blevet spurgt, er svaret nej.

»Men ikke af negativ grund overhovedet. Jeg har bare aldrig set mig selv gå den vej. Men der er jo så mange   tilfældigheder, der skaber vores liv. Jeg tager imod udfordringen og er åben over for alle de tilbud, der skulle komme ind -  hvis baglandet er okay med det. De får lov at bestemme,« siger han.

»Jeg tror ikke på højere magter. Men det er små ting, der har gjort, at de her ting er sket. Jeg var ikke blevet spurgt, DR ikke havde kendt nogen, der kendte mig. Og de havde ikke kendt mig, hvis ikke jeg havde lavet musical - som jeg ikke var begyndt at lave, hvis ikke jeg havde sagt ja til at spille med i en forestilling i gymnasiet, hvor jeg ellers kun spillede original emo-rock,« siger grandprix-vinderen og bryder med et forpint ansigtsudtryk ud i Saybias karaoke-favorit 'The Second you Sleep' for at understrege, hvor langt væk fra lørdagens dystre vikinge-show, hans præferencer for blid tudepop lå dengang.

Jonas Flodager Rasmussen vinder af Dansk Melodi Grand Prix 2018.
Jonas Flodager Rasmussen vinder af Dansk Melodi Grand Prix 2018. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Generelt tror han ikke på labels og  båse. Og da han bliver spurgt, om han tror, at Melodi Grand Prix lukker flere døre, end det åbner, tænker han sig godt om, inden han svarer:

»Jeg aner ikke, hvilke døre der skulle have været åbne, hvis ikke jeg havde været med. Til gengæld er der måske nogle døre, der har åbnet sig, som ellers havde været lukkede. Det kan sagtens være, nogen vil sige: 'Nej, det duer ikke at bruge ham (til en forestilling, red.), for så vil folk bare tænke 'viking' eller 'grandprix',' men det kan jo være, de end ikke havde tænk på mig eller foreslået mig, hvis ikke jeg havde været med i grandprix.«

Det danske grandprix-håb har endnu ikke hørt de konkurrenter, han skal op imod i Lissabon 10. maj, men skal han kigge isoleret på sit eget bidrag er han ikke i tvivl – han går 100 procent videre til finalen 12. maj, spår han.

»Så må vi derfra se, hvor langt det kan bære. Men hvis vi holder et stramt koncept, og det europæiske folk tager godt imod præmissen om den nordiske vikinge-historie, så tror jeg absolut, vi har chancer.«

Fem hurtige til Rasmussen

  • Han er glad for at blive sammenlignet med Tormund:

Flere seere bemærkede, at sangeren ligner karakteren Tormund Giantsbane fra tv-serien 'Game of Thrones'. Det er ikke første gang, han har hørt, at han ligner ham – det har han hørt, lige siden Tormund dukkede op i serien. 'Folk kan sammenligne mig alt det, de vil, med Tormund. Det har jeg intet problem med, for han er vildt sej, og skuespilleren spiller pissefedt,' siger han.

  • Der skal en del penge til, før skægget ryger:

Han kommer ikke umiddelbart til at love at barbere sit skæg af, hvis han skulle gå hen at vinde Eurovision, da han har haft det stort set hele sit voksenliv. Men: 'Det gror jo også ud igen, så stik mig en milliard, så ryger det,' griner han.

  • Det kræver lidt at pleje manken:

Når Rasmussen skal finde den rette shampoo til sit kraftige, røde hår, ender han ofte med at købe Rema 1000s uparfumerede shampoo eller en lignende fra Derma. Da han stod på scenen lørdag, var der dog gjort lidt ekstra ud af den, for at det så 'råt, vådt og fyldigt' ud. 'Jeg går rigtig meget med elastik til daglig, fordi der er så fucking meget hår. Ellers bruger jeg voks, da det ellers bare er tørt og stort,' forklarer han.

  • Han tror ikke på, at rødhårede vil uddø:

'Det må jeg jo gøre noget ved, så vi ikke gør’, griner han. Hans ældste datter er rødhåret, men den yngste er ikke - endnu,' fortæller han.

  • Fik skumsprøjt i munden på scenen:

Da Rasmussen stod på scenen lørdag aften, var det både med vindstød og skumsprøjt flyvende omkring sig. Noget af skumsprøjtet endte i hans mund. 'Heldigvis var det små stykker og ikke et stort stykke konfetti, som satte sig i halsen,' siger han.