Melodi Grand Prix er lig med glam, glitter og glamour, og i dag er det nærmest ikke muligt at vinde uden vindmaskine, similisten og gakkede gadgets.

Det finske troldeband Lordi havde næppe vundet i 2006 uden masker og pyroteknik, og selvom østrigske Conchita Wurts utvivlsom har en stor stemme, så gjorde titlen som ‘den skæggede dame’ nok også sin del for vinderchancerne i 2014.

Men selvom der er sket en intensivering i vilde sceneshows og vovede kostumer de senere år, så skortede det heller ikke på sensationelle øjeblikke i ‘de gode gamle dage’.

Vi giver dig her 10 vilde øjeblikke fra det danske Melodi Grand Prix.

Gry - ‘Kloden Drejer’, 1983

Man kan ikke omtale store grandprix-øjeblikke uden at nævne Gry Johansens rejehop. Men selvom det legendariske hop er gået over i både historien og ordbogen, var det aldrig meningen, at det skulle se sådan ud.

»Oprindeligt ville min koreograf gerne have, at jeg skulle danse, hoppe til højre og til venstre skiftevis. Men jeg er ikke den store danser og fandt ud af, at hvis jeg kun lavede hoppet til venstre, ja så gik det meget bedre,« har Gry Johansen tidligere fortalt tvtid.dk.

Stig Rossen - ‘Vi danser rock og rul’, 1988

Også smørtenoren Stig Rossen har gjort sig bemærket med et spektakulært hop. Dog med væsentligt mere energi end Grys.

I ‘Vi danser rock og rul’, som opnåede en fjerdeplads i 1988, indleder en ung Stig rossen i spandexbukser sangen med et kraftspring, inden han griber mikrofonen og giver seerne endnu en visuel oplevelse med sin polkaprikkede t-shirt med dyb v-hals.

Hot Eyes - ‘Det Lige Det’, 1984

Det var næppe skuespiltalentet, der gav Hot Eyes sejren i 1984, og måske derfor, er det berømte stunt gået hen i historien.

Efter et lille kys på kanten af en stor swimming pool midt på scenen, valgte Kirsten Siggaard at give Søren Bundgaard et lident overbevisende puf. Plask, og sejren var hjemme.

Bamses Venner - 'Tænker altid på dig', 1980

Selvom glitter og effekter er indbegrebet af grandprix, kan det omvendte faktisk også vise sig at blive ganske legendarisk.

I 1980 entrerede Flemming ‘Bamse’ Jørgensen og hans venner grandprixscenen i noget, der mest af alt minder om arbejds- eller afslapningstøj.

Men fordi de forvoksede smækbukser og stribede trøjer matchede så flot, kan man umuligt glemme dette syn.

Mabel - ‘Boom Boom’, 1978

Selvom de stillede op imod etablerede navne som Brødrene Olsen, vandt det unge boyband Mabel både pigernes hjerter og seernes gunst ved det danske Melodi Grand Prix i 1978.

Men det var nok trommen, vi for alvor husker. Oprindeligt skulle Christian Have have haft et trommesæt med på scenen, men det gjorde det ikke muligt at skifte scene så hurtigt, så kompromiset blev den legendariske hjertetromme. Og gudskelov for det!

Lonnie Devantier - 'Hallo Hallo', 1990

Det var også en rekvisit, der fik Lonnie Devantier skrevet ind i historiebøgerne.

Sangen ‘Hallo Hallo’, der handlede om at foretage et opkald og få fat i modtagerens automatiske telefonsvarer,  skulle naturligvis synges ved siden af en overdimensioneret og hypermoderne drejetelefon. Og det blev den.

Emmelie de Forest - ‘Only Teardrops' - 2013

I en hvid vintage underkjole påsyet et gammelt sjal, der ligeledes var luksusgenbrug, trådte hun ind på scenen på bare fødder. Seerne var opdelte: nogle elskede den gamle kjole, mens andre savnede noget spræl og glimmer og kaldte hende en kopi af svenske Loreen, der ligeledes havde smidt skoene inden sin vinderoptræden året forinden.

Men udlandet elskede Emmelie de Forest, og de bare fødder besteg sejrsskamlen ved den europæiske finale i Malmö.

DQ - ‘Drama Queen’, 2007

Det var skørt og nyt, da en mand i kjole vandt det danske Melodi Grand Prix i 2007.

Det var ellers ikke lykkedes Peter Andersen, der optræder som drag queen under navnet DQ, at kvalificere sig til finalen, men efter en afstemning på P3 fik han et wildcard og endte faktisk med at snuppe den danske sejr.

Men selv en imponerende hat med lange fjer samt en høje slids i den skrigpink kjole var ikke nok til en international sejr.

Annette Heick - ‘Copenhagen Airport’, 2007

Samme år viste Annette Heick også masser af ben.

Iført så korte hotpants at man kunne være tilbøjelig til at kalde det en trusse, gav Keld og Hildas dengang 35-årige datter den som fræk stewardesse blandt en gruppe lækre dansende piloter.

Simone Egeriis - ‘Stay Awake, 2013

Hr. og fru Danmark fik aftenkaffen galt i halsen, da Simone tonede frem på skærmen i 2013. Barnestjernen, som vi havde lært at kende i TV2-programmet Scenen er Din, hvor den 12-årige pige skabte fugtige øjenkroge med sin version af ‘Vindens Farver’, var blevet en voksen kvinde.

Iført en stram hudfarvet kjole med kig til kavalergangen, dramatisk makeup, og stort hår vred hun sig på scenen i rollen både storfavorit og nyudklækket sexbombe.

Til BT fortæller hun, at det var vigtigt for hende at positionere sig som ung kvinde efter barnestjerne-gennembruddet, men i år vil vi få en mere nedtonet Simone at se, forsikrer hun.