BTs Melodi Grand Prix-ekspert har gravet i bunken med skandaler og fundet kopi-beskyldninger, politiske trakasserier og korruptionsanklager.

Om få uger går det løs med Det Internationale Melodi Grand Prix i Østrig. Heller ikke i år har optakten været uden skandaler.

Sidste år leverede Danmark, hvad der i årene frem vil stå som ’The Mother of Eurovision Scandals’ - især når det gælder økonomi.

Kopi-beskyldninger

Til sammenligning er årets felt med ESC-politiets sædvanlige kopi-beskyldninger, politiske trakasserier og korruptionsanklager måske noget blegt. Og dog. Her kan du se syv af årets grandprix-skandaler - indtil videre.

Lige lovlig lånt

Georgien: I krig og kærlighed gælder alle kneb. Efter mange grandprix-fans’ mening har Georgiens bidrag med den krigeriske titel ’Warrior’ (samme titel som Maltas bidrag) lånt lovlig meget fra grundideen i Woodkids ’Iron’. Stilmæssigt kunne videoen til ’Warrior’ i øvrigt godt være begået af samme Woodkid.
Woodkid er kunstnernavn for det franske multi-talent Yoann Lemoine, der bl.a. har instrueret videoer for Katy Perry, Lana Del Rey (’Born to Die’) og Taylor Swift.

Støtte fra originalen

Cypern: John Karayiannis repræsenterer Cypern med melodien ’One thing I should have done’. Én ting, Giannis, som han egentlig hedder, burde have vidst, er, at når man låner fra andre grandprix-melodier, bliver der slået hårdt ned. Allerede inden finalen advarede lokale fans om, at den lyder som et plagiat af det belgiske bidrag fra 2010, Tom Dices ’Me and My Guitar’.

Store bogstaver blev brugt i en social media-debat så hidsig, så man skule tro, at nogle danske spelt-børn var forhindret i at se Maria Lucia synge sange fra ’Frost’. Debatten blev dog punkteret, da Tom Dice selv sagde, at han hepper på Cypern i Wien. ’En god melodi kan ikke spilles for tit,’ som han siger.

Den er stjålet fra...

Sverige: I landet, der er for pop, hvad Ægypten er for pyramider, låner man ikke ustraffet fra andres pophit. Næppe havde Måns Zelmerlöw sunget den senere vindersang i en delfinale, før poppolitiet greb ind. ’Heroes’ er stjålet fra David Guettas ’Lovers on the Sun’, lød det.

Måns Zelmerlöw har senere på juicyplay.com ’forsvaret sig’ med, at melodien tidligere mindede endnu mere om ’Lovers on the Sun’. Derfor blev den ændret inden, han stillede op til ’Melodifestivalen’.

’Det burde jeg have sagt fra begyndelsen,’ siger han brødebetynget. Trods de åbenlyse ligheder repræsenterer den stadig Sverige.

Nein Danke

Tyskland: Vi begynder i Tyskland med en vaskeægte skandale. Vinderen af det tyske grandprix skyndte sig at flygte, da det gik op for ham, at han havde vundet.

En bevæget uge sluttede højdramatisk for Andreas Kümmert, da han kort inden sejrsøjeblikket i det tyske grandprix afviste billetten til finalen syd for grænsen. I stedet fik nr. to, Ann Sophie, æren af at repræsentere Tyskland.

Was um Gott es will skete der?

»Tak for jeres støtte Tyskland, men lige nu er jeg ikke i en tilstand til at kunne gennemføre dette, og jeg vil give chancen til Ann Sophie. Jeg er bare en lille sanger, og hun er det bedre valg,« sagde han på scenen til den betuttede vært Barbara Schönebergers store bestyrtelse. Da hun spurgte Ann Sophie, om hun i stedet ville have æren, skyndte denne sig fornuftigt nok at svare ja.

Det viste sig efterfølgende, at den ellers populære Andreas Kümmert har haft store mentale problemer at slås med. Og det slog altså klik, da han stod på scenen.

Her er Andreas Kümmerts vinderbidrag:

Men det blev altså Ann Sophie, der repræsenterer Tyskland i finalerne:

Politik

Ungarn: Umiddelbart efter finalen i det ungarske grandprix kritiserede den israelske ambassadør i Budapest iscenesættelsen af Boggies vindermelodi, ’Wars for Nothing’. På en video på en storskærm bag sangerinden kunne man læse denne sætning:

»2014 - Gaza - to tredjedele af ofrene var civile, herunder mere end 500 børn«. Sætningen henviser til ’Operation Protective Edge’ udført af Israel i den Hamas-regerede del af Gaza-striben. I alt døde 2.100 under operationen, herunder omkring 100 israelere.

Men inden EBUs chefer kunne nå at stave til hovedpine, meddelte Boggie på Facebook, at baggrundsvideoen i Wien bliver en anden, der allerede var valgt inden den lokale ungarnske finale - men hun slutter sit indlæg: ’jeg ville elske at håbe, at der findes kunstnerisk frihed i det 21. århundrede.’

Korruption

Rumænien: Overtegnede er flere gange blevet angrebet for at være for hård ved Rumænien i grandprix-sammenhæng. De er nu også ret hårde ved sig selv. Som nu i år, hvor en græsrodsbevægelse rejste sig, da Voltaj vandt finalen. Der blev talt om korruption - og det var bare, når kritikerne var i godt humør. Gruppen forsøgte forgæves at få rumænsk tv, TVR, til at omgøre sejren til fordel for sangeren Luminita Anghel.

Anghels støtter har oplistet en lang række anklagepunkter mod arrangørerne og specielt manden, der er chef for den rumænske delegation i Wien, en vis Liana Stanciu. Han er personligt ven med flere Voltaj-medlemmer og markedsførte heftigt gruppen inden finalen i sin egenskab af dj på en rumænsk radiostation. Desuden kritiseres det, at det er hemmeligt, hvem der er medlemmer af den rumænske jury.

En rumænsk kvinde har forgæves forsøgt at få tv-stationen TVR til at dække tabt arbejdsfortjeneste på grund af den arm, hun brækkede i sin vrede over Voltajs sejr.

Al begyndelse er...

Australien: Australien medvirker for første gang i Det Internationale Melodi Grand Prix. Hvordan det er lykkedes EBU at definere Australien som en del af Europa, må vi undersøge en anden gang. Australske popfans er lige så begejstrede som ophidsede ved udsigten til at deltage i konkurrencen, der har et stort publikum ’down under’.

Valget af sangeren Guy Sebastian har skabt furore, især hos australiere, der troede, at Melodi Grand Prix var en konkurrence på kvalitet. Andre kendere forsøger at berolige med, at det er meningen, at man skal sidde foran skærmen og skælde ud og blive irriteret. Som en Brandan Maclean skriver på Twitter: ’Ingen mener, at Guy Sebastian har talent. Men sådan er grandprixet. Det er meningen, at det skal være sjovt’.