Jonas Flodager Rasmussen griner, før han peger mod sit røde skæg.

»Jeg er ret sikker på, at det er derfor,« siger han som svar på, hvorfor han tror, DR sidste år kontaktede netop ham for at høre, om han ville give et bud på grandprix-sangen ’Higher Ground’, der er baseret på et sagn om vikingen Magnus Erlendsson.

»De skulle bruge en, der kunne synge, og som passede til vikingehistorien. Og det passede mit skæg og mit lange hår godt til,« forklarer han fredag på et pressemøde i Gigantium i Aalborg, hvor det danske Melodi Grand Prix løber af stablen lørdag aften.

Den 33-årige sanger fra Langå er dog ikke helt sikker på, hvordan DR fandt frem til lige præcis ham.

»Jeg tror, det har været netværk. At der var nogen, der har sagt: ’Prøv lige at høre ham her’. Eller også er det helt tilfældigt,« forklarer han.

Uanset årsagen er han en af de ti deltagere, der lørdag aften skal konkurrere om at vinde årets Melodi Grand Prix og repræsentere de rød-hvide farver til det store Eurovision-show, der bliver afholdt til maj i Portugal.

Hvis man kigger på oddsene, er han udråbt til at være den store forhåndsfavorit. Det er dog ikke noget, han vil lade sig påvirke af.

»Jeg er rigtig glad for, at dem, der sætter oddsene, kan li’ sangen og reagerer positivt på den, men at være oddsfavorit lader jeg mig ikke påvirke meget af. For det kan gå til alle sider, og det ikke altid, at favoritten hos bookmakerne vinder. Men jeg er skideglad for, at de kan li’ sangen og ser muligheder for den. Det er ikke fordi, jeg føler noget pres. Slet ikke med det her felt, fordi sangene er så forskellige. Så jeg føler ikke, jeg konkurrerer mod dem. Det handler mere bare om, hvem der lige rammer plet,« siger han.

Jonas Flodager Rasmussen skal synge sangen 'Higher Ground' til dette års Melodi Grand Prix
Jonas Flodager Rasmussen skal synge sangen 'Higher Ground' til dette års Melodi Grand Prix Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Hans sang - ’Higher Ground’ - er inspireret af sagnet om vikingen Magnus Erlendsson, der blev født i slutningen af 1000-tallet.

At sangen lige netop tager udgangspunkt i ham, er der en helt særlig årsag til.

»Han var vikingen, der nægtede at kæmpe. Han nægtede at gribe til sværd og deltage i togterne. Hvorfor han gjorde det, er der mange forskellige tolkninger af, men det er præmissen om vikingen, der nægtede at slås, som sangen tager udgangspunkt i,« siger Jonas Flodager Rasmussen, der til daglig underviser i teater og musik i Viborg og Aarhus, og fortsætter:

»Derfor handler sangen også om, at man kan træde et skridt tilbage og løse konflikter på en anden måde fremfor at stikke sværdet direkte ind i maven på dem, man står overfor. Så den har et fredsbudskab.«

De ti deltagere i dette års Melodi Grand Prix indtager scenen i Gigantium i Aalborg lørdag aften klokken 20.