En mission. En symbolik. Et canadisk rockband fra 60’erne. Der er flere grunde til, at årets grandprixvindere hedder Lighthouse X.

Lighthouse TEN. Danskerne kan lige så godt vænne sig til det.

Årets vindere af Dansk Melodi Grand Prix hedder Lighthouse ten, og X’et er altså romertallet 10 og ikke et bogstav.

Det bliver Johannes Nymark, Søren Bregendal og Martin Skriver nødt til at slå fast, efter de er blevet kaldt på scenen som Lighthouse ‘eks’ ikke så få gange.

Derfor har de ofte indledt koncerter rundt omkring i landet med en sætning eller to om, hvem de er.

Og det har de egentlig ikke noget imod. For Lighthouse X er et band, der gerne vil tale om tingene.

De har det som mission at inspirere mennesker og tage socialt ansvar. De har nemlig alle tre selv haft det svært i barn- og ungdommen, hvor de har kæmpet med henholdsvis angst, OCD og mobning.

Derfor har de valgt at være et ‘Lighthouse’ - et fyrtårn i mørket.

»Vi stiller os op og lyser for andre. Vi vil være forgangsmænd for noget, vi tror på. Men vi vil også kaste lys på alle andre, der gør noget godt for verden, for andre mennesker og for deres nære. På de lokale fyrtårn rundt omkring i Danmark,« siger Johannes Nymark.

X’et kræver dog en længere forklaring. Og faktisk har drengene flere gange været ude i, om de bare skulle tage konsekvensen af forvirringen og udtale X’et som et ganske almindeligt X.

»Men så kommer vi ud i, hvad det står for, og det er jo en ret sjov ting. Den må du hellere tage, Søren. Men den korte version, tak,« griner Johannes Nymark og giver stafetten videre til Søren Bregendal.

»Jamen, det er så fuldstændigt guddommeligt, at X’et er det romerske tital, som mytologisk står for integration af maskulin og feminin energi. Så X’et er sådan set et billede på mangfoldighed og integration,« siger Søren Bregendal ivrigt gestikulerende, mens hans bandkammerater smilende ryster på hovedet, indtil Martin Skriver må bryde ind:

»Jeg plejer bare at sige ‘balance’. Det er den jyske oversættelse.«

Drengene er generelt fjollede under hele snakken om navnet, og man kan høre, at det er noget de har snakket om og analyseret rigtig meget på. Selv helt ned til hvilket hashtag de skal bruge på de sociale medier.

#LHX.

Det ser skarpt ud. Kraftfuldt endda, mener Søren Bregendal.

»Og så er det bedre end #lighthousex, som slutter på ‘sex’. Det er lidt uheldigt. Men det er også lidt dejligt,« siger charmøren.

Og hvorfor de ikke bare hedder Lighthouse?

»Det er sådan set grundet nogle ret lavpraktiske udfordringer,« siger Søren Bregendal.

»Der fandtes allerede et canadisk rockband, der hed Lighthouse,«