Det var noget af et chok, der ramte Hilda Heick søndag morgen, da hun fandt ud af, at hun ved en fejl havde afgivet forkerte stemmer som jurymedlem ved Eurovision-finalen lørdag aften. Nu overvejer den 69-årige musiker helt at droppe grandprix i fremtiden.

Det fortæller en meget berørt Hilda Heick, da BT taler med hende søndag formiddag.

»Ja hallo, det er Hilda. Klovnen Hilda,« siger Hilda Heick, da hun tager telefonen.

Ved lørdagens Eurovision-finale havde hun misforstået stemmeafgivningen og ved et uheld rangeret den sang, hun egentlig ville give flest point, sidst. En fejl, Hilda Heick dog først blev bekendt med, da en journalist ringede hende op søndag morgen og fortalte om hendes noget afvigende stemmemønster.

»Jeg troede ikke, det kunne passe. Mit hjerte stod helt stille. Når man opdager, man har gjort noget galt, er det meget ubehageligt. Da jeg kom ind og så stemmerne, kunne jeg godt se, at jeg jo havde stemt stik modsat af de andre,« forklarer Hilda Heick.

Ikke mere grand prix

Det var nyhedsbureauet Ritzau, der søndag formiddag kunne fortælle nyheden om, at Hilda Heick havde stemt forkert. Nyheden har siden floreret i flere danske medier, og på sociale medier, hvor mange danskere har givet Hilda Heick en hård medfart for svipseren.

»Det er min store fejl, og jeg indrømmer det blankt og ærligt, men det skal lige siges, at jeg er ikke senil endnu, selvom flere skriver på Facebook, at jeg skal gå på pension og holde mig væk fra alting, og at jeg ikke har forstand på noget,« siger Hilda Heick, der er så berørt af episoden, at hun overvejer at droppe grandprix-relaterede opgaver i fremtiden.

»Det kan godt ske, at jeg ikke siger ja til mere med grandprix fremover - men jeg går ikke på pension endnu,« siger Hilda Heick og tilføjer, at det kan være, hun har mod på at melde sig på banen senere igen, men lige nu er hun meget berørt at situationen.

Stemte på samme måde til semifinalen

Hun er især ked af, at flere blander hendes mand Keld Heick og datter Annette Heick ind i sagen.

»Folk begynder at hive Keld og Annette med ned, og lad dem dog blive fri, for de er uskyldige, de skal ikke forsvare mig eller blandes ind i det, fordi jeg ikke var så klog i den situation. Det er mig, der har meldt mig,« siger Hilda Heick.

Hun fortæller, at hun så det som logisk, at man gav det højeste nummer til den sang, man ville give flest point, og derfor gav 26 til Australien, som hun mente var den bedste sang. Det betød bare, at hun reelt set placerede Australien på sidstepladsen som nummer 26 ud af 26 mulige.

Hilda Heick fortæller, at hun også stemte ud fra samme metode under semifinalen, og dermed har der altså også været stemmefejl der.

»Nu står det på nettet, så man kan se det, men jeg har været til semifinale og stemt på samme måde, så jeg kunne måske godt have ønske mig, at nogle havde kigget på stemmerne og sagt: Har du forstået reglerne, moster? For du stemmer anderledes end juryen.«

Glad for, at det ikke ændrede på vinderen

Dagen derpå glæder Hilda Heick sig dog over, at hendes fejl ikke har fået betydning for, hvem der løb af med den endelige sejr. Ukraine havde vundet uanset hvad.

»Jeg er lykkelig over, at det ikke var afgørende. Hvis det var tilfældet, havde jeg nok skrevet til EBU, men jeg er frygteligt glad for, at jeg ikke er skyld i, at det har rykket på resultatet,« siger Hilda Heick.

»Det er en stor trøst, for jeg ved, hvor meget det betyder for dem, der deltager. For det har jeg da i hvert fald forstand på, selvom mange siger, jeg ikke har forstand på noget nu. Det betyder så meget for dem, der deltagere og det er et af de største øjeblikke i deres liv,« forklarer Hilda Heick, som har tænkt sig at lukke lidt af for både Facebook og medier for at få plads til at sunde sig oven på oplevelsen.