Det blev Portugal, der kunne løfte trofæet og lade konfettien regne ned over sig efter en Eurovision-finale, hvor resultatet nærmest var kendt på forhånd.

Danske Anja Nissen måtte til gengæld nøjes med en 20. plads og 77 point, da det europæiske Melodi Grand Prix blev afgjort ved den store finale i Kiev, Ukraine, lørdag aften.

Den timelange stemmefordeling forløb uden den store dramatik. Ganske tidligt stod det klart, at Portugal ville løbe af sted med flest stemmer, da repræsentanter fra de 42 deltagende lande læste de respektive juryers point op. Her fik Danmark 69 point og Portugal 382. Herefter kom de samlede seer-stemmer og vendte det hele på hovedet.

I flere nervepirrende minutter så det nemlig ud som om, at Bulgarien kunne lave en slutspurt og stjæle trofæet for næsen af portugisiske Salvador Sobral. Landet endte dog med at få andenflest stemmer fra seerne og gav Portugals sanger den sejr, som han havde snuset til fra begyndelsen af stemmeafgivningen.

Det er således første gang i historien, Portugal vinder Eurovision. Du kan høre vindersangen lige her

Bag kameraet har resultatet dog nærmest været givet på forhånd. De seneste uger har internationale bookmakere nemlig urokkeligt stået fast på, at slaget skulle slås mellem portugisiske Salvador Sobral med ’Amar Pelos Dois’, franske Francesco Gabbani med ’Occidental’s Karma’ og den kun 17-årige Kristian Kostov fra Bulgarien med ’Beautiful Mess’ – som blandt andre har danske Alex Vargas som sangskriver.

Samme forudsigelse har de pressefolk og eksperter, som BT har talt med, haft.

Samtidig har de været sikre på, at danske Anja Nissen ville blive nummer 10. Det blev dog ændret til nummer 14, da det viste sig, at den 21-årige sangerinde skulle optræde i en skrækkelig sandwich mellem de to storfavoritter Italien og Portugal.

Til det sagde Anja Nissen kort før finalen:

»På den ene anden er det godt, at jeg kommer efter Italien, for det får min sang til at se 'stærk' ud. Men idet Portugal så kommer lige bagefter, kan det få min sang til at se for stærkt og for 'stor' ud med alle de flammer og fyrværkeri, som jeg har på scenen, mens Portugals sang er helt nedtonet,« sagde hun og tilføjede:

»Jeg ville lidt ønske, at jeg ikke skulle på lige før Portugal.«

Anderledes positiv var dog DRs underholdningschef Jan Lagermand Lundme, som efter semifinalen proklamerede, at han ønskede en top 3-placering for sin danske deltager.

Det fik Anja Nissen til at gyse.

»Jeg kan ikke lide det pres, andre lægger på mig. For så bliver det sådan: 'Så kan du gå op på scenen og synge min sang og se, hvordan det føles. Det er ikke så nemt, som det ser ud,« forklarede hun grinende.

Danmark fik en delt 19. plads sammen med Grækenland, som også fik 77 point, men da Grækenland havde fået flest seerstemmer, måtte Anja Nissen nøjes med en 20. plads. Portugal rundede 758 point og havde således hele 143 point ned til nummer to, Bulgarien.