Lyt til artiklen

- Jeg ville ønske, min far kunne se mig, siger 20-årige Emmelie de Forest, der i aften repræsenterer Danmark ved Eurovision i Malmø

I aften skydes verdens største musikkonkurrence i gang. Omkring 125 mio. seere i både Øst- og Vesteuropa vil tænde for tv’et og følge med, når årets første semifinale i det internationale melodi grand prix Eurovision sendes direkte fra Malmø.

Danmark sender den 20-årige Emmelie de Forest, der er halvt dansk og halvt svensk. Hun skal overbevise seerne om, at hun fortjener en plads i lørdagens store finale. Og til at bakke hende op ved aftenens show er ikke mindst hendes familie, der vil sidde blandt de 11.000 publikummer i Malmø Arena og heppe med.

TV: Sådan gik det til Emmelies generalprøve

- Min familie har altid bakket op omkring min musik, og det betyder så meget for mig, lyder det fra Emmelie de Forest, der de sidste mange uger har haft travlt med at promovere den danske sang ’Only Teardrops’. Hun har derfor ikke haft meget tid sammen med sin familie.

- Både min mor og min bror Daniel kommer fra Danmark. Og så kommer der 13 familiemedlemmer fra Sverige. Det er mine tre søskende på min fars side og deres ægtefæller og børn. Så det er så fedt, siger Emmelie.

Opvokset i Mariager

Der er dog én særlig person, der ikke kan være med til at heppe på den unge dansker i aften. Det er Emmelies far, Ingvar de Forest.

- Jeg mistede min far i september 2010. Han døde af hjertestop og havde længe haft dårligt hjerte, fortæller hun.

- Jeg ville virkelig ønske, at han kunne se mig i alt det her, for han elskede Melodi Grand Prix.

Emmelie de Forest er sammen med sin bror Daniel på 22 år opvokset hos deres mor Marianne i Mariager. Faderen har altid boet i Sverige, hvor hendes to ældre halvsøstre og en halvstorebror også bor.

- Vi rejste tit til Sverige, og min far kom også meget til Danmark. Jeg kan ikke huske, hvornår min mor og far egentlig gik fra hinanden, og jeg har aldrig følt det som en skilsmisse, for jeg har jo aldrig prøvet andet, end at de boede hver for sig, siger hun.

Både i hjemmet i Mariager og i Sverige oplevede Emmelie de Forest en glæde for musikken. Hun har i mange år sunget i gospelkor med sin mor, men også faderen var meget musikalsk. Han sang i drengekor som barn, og som voksen spillede han altid på mundharmonika.

TV: Det tog en time at gå op ad den røde løber: Så populær er Emmelie

Musikalsk familie

- Jeg har mange minder om min far, der altid spillede for mig, da jeg var yngre, siger hun og fortæller, at hun selv begyndte at synge, da hun var blot to år gammel.

- Jeg sang altid, når der var gæster, når jeg legede og inde hos naboerne. Og da jeg var syv-otte år, begyndte jeg at melde mig til at synge mere i skolen, og jeg fik stor opbakning fra musiklærerne. De var gode til at skubbe mig lidt, for det har man også brug for en gang imellem. Så jeg kom hurtig til at synge med, når der var koncerter som høstfester og andre arrangementer i skolen.

Folkeskolen var en lille friskole nær Hadsund, hvor hun fik rig mulighed for at synge, spille teater og male.

- Min far har altid opfordret mig til at være kreativ og musikalsk. Det har min mor også. De har taget mig med til masser af koncerter, også klassiske. Og min far sørgede også altid for at tage os med rundt til museer og give os svenske bøger og musik, siger hun.

Da hun efter folkeskolen kom i gymnasiet - men valgte at droppe ud igen - støttede både hendes mor og far hende også i beslutningen.

- De havde det helt fint med, at jeg valgte musikken og den mere kreative vej. Faktisk tror jeg, at min far havde det rigtig godt med det. Mange forældre vil måske synes, at det var ufornuftigt. Men min far var ikke selv det største læsehoved, siger hun og fortæller, at selv om faderen var meget ældre end venindernes fædre, var han altid aktiv og dyrkede meget sport.

- Men indimellem var han også lidt gammeldags, siger hun med et stort grin.

I forbindelse med det danske Melodi Grand Prix fortalte Emmelie de Forest, hvordan familien på hendes fars side nedstammer fra det engelske kongehus. Hun har altid fået fortalt, at hendes tipoldemor var dronning Victoria af England, og hendes oldefar var Kong Edward den 7. Oldefaderen fik flere børn uden for ægteskabet, og et af dem var hendes farfar.

- Vi har fået slægtsforskere til at undersøge min baggrund i forbindelse med Eurovision, men de kan ikke verificere det, da der er tale om børn uden for ægteskabet. Men det er en historie, jeg altid har fået fortalt, og jeg ved, hvor jeg kommer fra, fastslår hun.

Tænker på farmand

Hun fortæller, at når hun i aften står på scenen i Malmø, vil hun tænke på sin far og glæde sig over alt det, han nåede at give hende.

- Jeg ved, det lyder som en kliche. Men han ville have været rigtig stolt af mig nu. Han havde altid mine demo-cd’er på sig, som han spillede for alle, han kendte. Min mor er også rigtig stolt. Hun har kørt mig frem og tilbage til kor og koncerter og altid støttet mig, så hun er rigtig glad for, at det nu virkelig er lykkedes, og at jeg har udgivet mit første album.

Semifinalen sendes i aften på DR1 kl. 21.00. Det store finaleshow sendes samme tid på DR1 lørdag.

Billeder fra Emmelies familiealbum:

Her er Emmelies far med lille Emmelie i hvidt og hendes bror Daniel.

Ingvar de Forest (Emmelies far) med Emmelie (i hvidt) og broderen Daniel.
Ingvar de Forest (Emmelies far) med Emmelie (i hvidt) og broderen Daniel.
Vis mere
    

Her er Emmelie med mor Marianne og broderen Daniel.

Emmelie med moderen Marianne og broderen Daniel. Moderen har altid arbejdet som pædagog, mens faderen opdrættede slædehunde i Sverige. Privatfoto
Emmelie med moderen Marianne og broderen Daniel. Moderen har altid arbejdet som pædagog, mens faderen opdrættede slædehunde i Sverige. Privatfoto Foto: Betina Garcia
Vis mere